Online nastava na fakultetima: "Postoje vježbe koje se mogu izvoditi online, samo treba znati kako" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Online nastava na fakultetima: "Postoje vježbe koje se mogu izvoditi online, samo treba znati kako"

IHR/Varaždinske vijesti | 28.11.2020. u 10:44h | Objavljeno u Društvo

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepdemijskih mjera, koje su objavljene jučer.

- Kasno i nedovoljno - ustvrdila je bivša ministrica na svojem Facebook profilu.

Smatra da su Preporuke HZJZ-a za nastavu na visokim učilištima dopunjene na sličan način kao što su originalne bile i napisane - nemušto i s nerazumijevanjem nastave na daljinu, ali i načina na koji funkcioniraju visoka učilišta.

- Sada kažu da se ipak ide online na visokim učilištima. Može se sad. A to nakon što je većina visokih učilišta ionako tjednima pretežito online - kaže bivša ministrica s varaždinskog FOI-ja koji je na online nastavu zbog aktualne situacije vezane uz koronavirus u Varaždinskoj županiji od početka ovog tjedna prešao online, i to sve do Božića.

Dodala je da se nastava na daljinu izvodi "...uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave kod koje bi nastava na daljinu u velikoj mjeri narušila ishode obrazovanja, uzimajući obzir značajke tih specifičnih nastavnih procesa," te da se takva treba " provoditi u učionicama (laboratorijima i dr.) te se nikako ne mogu u zadovoljavajućoj mjeri zamijeniti nastavnom na daljinu."

- Dakle, postoje vježbe koje se uspješno izvode online samo treba znati kako, a terenska nastava se valjda ne izvodi u učionicama. No, dobro da se i to dočekalo, pa da se barem donekle regulira postojeće stanje u visokom obrazovanju - ocijenila je Divjak.

Označeno u