Biti vozač je "in", a prošle se godine za ovo zanimanje odlučio dosad najveći broj - djevojaka

| 1.7.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Popularizacija zanimanja vozača kao vrlo traženog i sve bolje plaćenog, zatim ulaganja u školsku obuku, kao i dobre mogućnosti zapošljavanja nakon završenog trogodišnjeg školovanja kod poslodavaca na sjeveru Hrvatske ravnateljica škole Snježana Klarić navodi kao glavne razloge zbog kojih je zanimanje za vozača motornih vozila sve poželjnije i među djevojkama.

Automobile, motore, traktore pa na kraju i kamione neke su od njih zavoljele od malena gledajući svoje očeve, stariju braću ili rođake, dok se drugima zanimanje vozača motornih vozila jednostavno učinilo kao zanimljivo i privlačno buduće zanimanje. Naše sugovornice su učenice Strojarske i prometne škole u Varaždinu koje su upravo završile prvi razred školovanja za vozačicu motornih vozila. Neobično je to što je od ukupno 23-oje učenika prvi razred završilo osam djevojaka. To je dosad najveći broj učenica koje su se opredijelile za ovo zanimanje u jednoj generaciji.

Zanimanje za vozača motornog vozila na školi postoji od 2001. godine, otkad je formiran prometni sektor. I ranijih je godina u klupama znala biti po jedna do najviše tri učenica, ali je prošle godine upisan dosad rekordni broj. Što je dovelo do takve popularnosti ovog zanimanja i među nježnijim spolom pitali smo ravnateljicu škole Snježanu Klarić.

- Kao deficitarno zanimanje popularizacija ovog zanimanja prisutna je i kroz medije. Prije korone primanja su u toj branši bila relativno niska, ali smo kroz koronu svi uvidjeli važnost transporta pa su i plaće u međuvremenu porasle. Osim toga, sjever Hrvatske je najjači u zemlji u segmentu prometa i logistike te su ulaganja u našu školu stvorila uvjete koja su također doprinijela privlačnosti tog zanimanja kod mladih - pojašnjava ravnateljica dodajući da imaju dobru suradnju s Udrugom cestovnih prijevoznika, Obrtničkom komorom i autokućama s ovog područja, što je važno u provođenju obuke za buduće vozače.

Osim najstarijeg županijskog centra izvrsnosti na školi, na području matematike, prije tri godine opremili su i strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, a nabavom simulatora vožnje prije nekoliko mjeseci otvoren je i Strukovni centar izvrsnosti iz prometa i logistike.

- Prvi smo u Hrvatskoj dobili virtualnu vježbeničku tvrtku. Kroz EU projekt nabavili smo softver pomoću kojeg učenici tijekom nastave mogu raditi kao da su u pravoj logističkoj tvrtci. Autokuća Kos ustupila nam je praćenje svojih transportnih ruta po Europi i naši učenici mogu vidjeti kako se to radi u realnom životu te pritom izmjenjuju različite uloge. Tako je krenulo, da bismo prije dva mjeseca, zahvaljujući ulaganjima resornog Ministarstva i Županije otvorili Praktikum za vozača motornog vozila s novim simulatorom vožnje i popratnom učionicom - ističe Klarić.

Cijeli tekst i iskustva učenica koje su završile prvi razred za vozačice možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...