Biskup Radoš na 4. Nacionalnom susretu katoličkih obitelji: Ovdje smo na slavlju ljubavi

VV | 23.5.2022. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Mnoštvo vjernika okupilo se na prostoru Zavjetne kapele svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu na 4. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u nedjelju 22. svibnja 2022. kojemu je ove godine domaćin bila Varaždinska biskupija.

Pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“, u središtu ovog susreta bile su osobe treće životne dobi te plodovi Duha Svetoga.

Na susretu su se okupile brojne obitelji iz svih hrvatskih nad/biskupija predvođene svojim nadbiskupima i biskupima koji su bili suslavitelji središnjeg euharistijskog slavlja kojim je predsjedao biskup domaćin, mons. Bože Radoš. Između ostalih, bio je tu mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, zatim mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj. Koncelebrirali su i predstojnici biskupijskih ureda za obitelj te brojni svećenici iz čitave Hrvatske.

Uvodno, biskup Radoš je pozdravio nadbiskupe, biskupe, svećenike, obitelji, osobe treće životne dobi, poručivši kako se svi okupljeni pod geslom ovog Susreta združuju s Marijom, Isusovom majkom, u zahvali za sva dobra koja s Božjeg izvora teku od koljena do koljena i natapaju ljubavlju naš život.

„Posebno u srcu danas nosimo zahvalnost za dobrotu, ljubav koja pročišćena teče u obitelji preko baka i djedova. Tu ljubav unuci dobro razumiju i prihvaćaju jer je blaga. Urezuje se u dušu kao sveti trag Božje dobrote. Tako nas vodi Bog.", rekao je mons. Radoš i dodao kako je u ovom slavlju na osobiti način prisutan i Sveti Otac Franjo po svome predstavniku, apostolskom nunciju te je za ovaj Susret posebno htio „uzeti udjela, izreći pastirsku riječ i zazvati Božji blagoslov na sve nas.“

Potom je mons. Lingua pročitao poruku Svetog Oca u kojoj, između ostalog, stoji kako ovaj Susret želi podsjetiti da su upravo „obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo” (Franjo, Pismo, 26. prosinca 2021.).

„Stoga je obitelj povlašteno mjesto za prenošenje vrlina i dobrote Gospodnje koja se izražava u plodovima Duha Svetoga: ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti, uzdržljivosti (Gal 5,22).“  Međutim, nastavlja papa Franjo u svojoj poruci, da bi dotaknule srce drugoga, potrebno je da te vrijednosti prvo osvoje srce onoga koji ih prenosi. One su Gospodinov dar Crkvi i cijelome svijetu, a zadaća obitelji je ne samo primiti te darove, već, prije svega, prepoznati ih kao takve, njegovati i razvijati ih, te ih, u konačnici, na opću dobrobit podijeliti sa svima.

„U tom smislublagi jaram i lagano breme vaše obitelji okupljene u Ludbregu ne sastoji se samo od krvne veze nego je i duhovne naravi. Stoga vas pozivam da se krijepite Riječju Božjom i usvojite duh koji prožima Magnificat i Benedictus. Neka se to najprije dogodi u obiteljskom okrilju, u kojemu ste pozvani svjedočiti dobrotu Gospodnju. Dok vam jamčim svoju duhovnu blizinu, želja mi je da ovaj susret donese Hrvatskoj inicijative i aktivnosti koje će ohrabriti i podržati obitelji, kućne crkve, da Svetu Obitelj iz Nazareta uzmu kao primjer života iz kojeg  će crpiti duhovno nasljeđe kako bi se mogli suočiti s izazovima svakodnevnoga života.“, stoji u poruci Svetog Oca sudionicima 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

U svojoj homiliji, biskup Radoš je najprije rekao da je na ovom susretu želja rasti u dimenziji bratstva, obitelji, a to je moguće naučiti kod euharistijskog stola, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove, jer „po Krvi Kristovoj postajemo braća i sestre, nova obitelj, jedno tijelo. Euharistija je slavlje zajedništva.“

Pozvao je potom okupljene da “prislone uho“ Isusovim riječima u dvorani Posljednje večere, navještene u izvještaju iz Evanđelja u kojem Isus poziva na slušanje Njegovih riječi. Promišljao je o tome što te Isusove riječi govore Njegovim učenicima odnosno svećenicima, a potom i supružnicima, i obiteljima.

Isus, dakle poziva na slušanje, na čuvanje Njegove riječi, na prizivanje Njegove riječi u sjećanje, pamet, srce, u dušu, kroz slavlje svete mise, kroz euharistiju.

„Da, Božja riječ želi biti ona kojoj ćemo dati prostor, da damo koji put mikrofon Bogu i kažemo: Gospodine, pa ti imaš sada riječ u našoj kući, u našoj obitelji. Kada se otvaramo njegovoj riječi otvaramo se povjerenju prema Njemu i odgovaramo na Božju riječ. Ta riječ, sigurni smo da čisti, daje moć opraštanja. Oni koji razgovaraju s Bogom, stječu milost da međusobno mogu lijepo razgovarati. Uvijek je riječ ona koja pere naš život. Ako zajedno s Njim drugujemo, razgovaramo, molimo se, dat će nam snagu da nam čisti život. Nema obitelji koja nije potrebna čišćenja, ljepote i stalnoga povratka na izvore. Stoga danas molimo i na tu nakanu.“ poručio je biskup Radoš.

Tumačeći dalje navješten izvještaj iz evanđelja zaustavio se na Isusovom obećanju da će oni koji čuvaju Njegovu riječ, kod Njega se i nastaniti, naglasivši pri tom kako je imati svoj dom jedna od osnovnih ljudskih potreba. Stoga je potaknuo usmjeriti pogled na one koji imaju gorko iskustvo poniženja onih koji nemaju svoj dom. Beskućnici, prisiljeni napustiti vlastitu kuću, istrgnuti iz svoga doma i u nemoći da se u njega vrate, bilo radi poplava, potresa, ratova. Oni nemaju svog doma, putuju te su slika nas koji  idemo prema Vječnom domu. 

Podsjetio je potom i kako je obitelj hram Božji gdje Bog prebiva. Tamo njegova ljubav govori glasno, vidljivo, konkretno.

"Danas molimo da naše obitelji budu taj hram. Ne onaj koji je tvoren od cigle, nego obiteljska Crkva u malome." potaknuo je mons. Radoš istaknuvši kako jest potrebna Crkva zajedništva koja se okuplja u prostoru koji je Bogu posvećen, ali ona se sakuplja od malih obiteljskih Crkava.
Svratio je i pozornost na Mariju, majku Crkve i kraljicu obitelji, podsjetivši na njezinu poslušnost Bogu te njezinu pouku svojoj djeci: Što god vam rekne, učinite.

„Danas želimo otvoriti svoje srce da bude Njegova riječ u našem srcu i da bude Njegovo tijelo ono kojim ćemo se hraniti i koje će davati radost života svakome od nas. Ovdje smo na slavlju ljubavi. Ljubav je uvijek, ako je prava, radost. Radost ljubavi je ona koju ćemo danas zamoliti od Gospodina i ponijeti u svoj život, u svoju svakodnevnicu, kako bi naš život bio plodan darovima Duha svetoga.“, poručio je na kraju svoje homilije varaždinski biskup Bože Radoš.

Spomenimo i kako je milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju ovogodišnjeg Nacionalnog susreta obitelji u Ludbregu namijenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je već ranije najavio mons. Radoš, ovo je susret obitelji, a danas svjedočimo razbijenim obiteljima iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

Na kraju euharistijskog slavlja okupljenima se prigodnim riječima obratio mons. Puljić, zahvalivši Vijeću HBK za život i obitelj za planiranje ovoga susreta, ekipi iz Varaždinske biskupije na srdačnom gostoprimstvu, a posebice što su za ovo molitveno druženje odabrali poznato Svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Osobitu zahvalnost uputio je očevima i majkama, djedovima i bakama, "vama poštovane obitelji, koje ste ne samo nositeljice života, već nada i budućnost naše Domovine. Vi ste sakramentom svete ženidbe postali „intimnom zajednicom života i ljubavi“ (GS 48),  te prvom „školom društvenih vrlina“. Neka Gospodin Isus, koji je dijelio brige i radosti ljudskog roda, blagoslovi sve vas, kako biste u vjernosti i ljubavi bili gorljivi i u molitvi postojani…Mi biskupi od srca vas blagoslivljamo i potičemo budite ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene. Budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učinio da kao prva životna stanica društva budete u službi života i izgradnji Božjeg kraljevstva na zemlji. Živjeli i Bog vas blagoslovio!", poručio je obiteljima mons. Puljić, objavivši kako će se idući, 5. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji za 3 godine održati u svetištu Gospe od utjehe u Aljmašu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Euharistijskom slavlju 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji svojim pjevanjem su pridonijeli članovi Velikog mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega, zatim Zbor mladih Varaždinske biskupije sastavljen od aktualnih ali i bivših članova koji su bili dijelom zbora od njegova osnutka te Zbor Katoličke osnovne škole u Varaždinu „Uršuline zvjezdice“ uz instrumentalnu pratnju puhača Tomislava Ratkovića, Marka i Petra Prepelića, Jana Strahije, orguljaša Višeslava Jaklina, a sve pod ravnanjem Edija Vugrinca.

Osim predstavnika obitelji, na ovom susretu bili su i predstavnici udruga i pokreta koji promiču život i obitelj u skladu s katoličkim naukom: Kursiljo, Djelo Marijino te Hrvatska za život.

Samom slavlju prethodio je i molitveni pretprogram kojeg je predvodio vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu uz obitelji i mlade Varaždinske biskupije.