FOTO Atraktivna izložba ikebane u slobodnom stilu Foto: Gradski muzej Varaždin/Facebook

FOTO Atraktivna izložba ikebane u slobodnom stilu

Julijana Marčec | 12.6.2023. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

Polaznice radionice ikebane pod mentorstvom berlinske umjetnice Han Le Han izložile su svoje radove u autorskim keramičkim i porculanskim vazama, a umijeće ikebane demonstrirala je i sama Han Le Han

U lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin prošle je srijede, 7. lipnja, otvorena izložba "Ikebana".

Svoje su radove izložile polaznice međunarodne radionice koja je održana u sklopu projekta Ceramica populi, koju već petu godinu zaredom organizira samostalna umjetnica Snježana Pokos-Vujec.

Zanimljivo je da su polaznice ove radionice, koju je održala umjetnica ikebane Han Le Han, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke izložile ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama te ih publici predstavile kao cjelovite projekte.

>> Inspirativna radionica u Herzerici: Umijeće ikebane uz pet godina Ceramice populi

- Projekt Ceramica populi osmislila sam i pokrenula kako bih pridonijela popularizaciji keramike, a u tih su pet godina kroz radionice i tečajeve prošli brojni polaznici. Svake godine smo organizirali i završnu izložbu, pa smo se ove godine odlučili za ikebanu - rekla je varaždinska keramičarka Snježana Pokos-Vujec dodavši kako je umjetnica ikebane Han Le Han iz Berlina bila odlična učiteljica te da ih je naučila kako napraviti ikebanu u slobodnom stilu.

Zadovoljne s ovogodišnjim izdanjem Ceramica populi programa i rezultatima posljednje radionice u kojoj su barem djelomično savladale umijeće izrade ikebane bile su i polaznice - Barbra Štemberger Zupan, Ljubica Lovrenčić, Nela Marušić, Danijela Pičuljan, Melanija Duić, Ljubimka Hajdin, Gordana Labaš, Dunja Šćapec i Maja Šulak Želimorski, koje su posjetiteljima pretposljednje Srijede u Muzeju ponosno pokazale svoje radove. Posjetitelji Starog grada imali su prigodu u lapidariju vidjeti i kako nastaje ikebana, jer je svoje umijeće demonstrirala i berlinska umjetnica ikebane Han Le Han.