Inspirativna radionica u Herzerici: Umijeće ikebane uz pet godina Ceramice populi

Julijana Marčec | 9.5.2023. u 17:05h | Objavljeno u Društvo

U multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin prošlog je petka, 5. svibnja, završila dvodnevna radionica koju je u sklopu projekta - Ceramica populi, organizirala varaždinska samostalna umjetnica Snježana Pokos - Vujec.

U dvodnevnoj radionici sudjelovalo je desetak polaznica koje su pod stručnim vodstvom povjesničarke umjetnosti i majstorice ikebane Han Le Han naučile izraditi ikebanu.

ikebana_1-11.jpg

Projekt Ceramica populi ove godine obilježava pet godina, a osmislila ga je varaždinska keramičarka Snježana Pokos - Vujec kako bi popularizirala keramiku u našem gradu. U tih pet godina kroz brojne radionice i tečajeve prošlo je mnogo polaznika, a svake je godine u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin organizirana i završna izložba radova.

- Dosada smo uspješno realizirali četiri izložbe na različite teme vezane uz keramiku, a za ovu sam, petu po redu, odlučila organizirati izložbu - "Ikebana". Nisam znala koliko će biti teško pronaći osobu koja će nam moći prenijeti znanje o izradi ikebane. U Hrvatskoj ne postoji osoba koja prenosi to znanje, no uspjela sam ju pronaći na platformi Homo Faber, na kojoj sam i sama član. U Varaždin nam je iz Berlina došla mlada svestrana umjetnica - Han Le Han. Ona je majstorica ikebane i sudeći po reakcijama polaznica ovaj je tečaj pun pogodak - rekla je Snježana Pokos-Vujec, organizatorica radionice.

Cvjetna umjetnost

Da je riječ o umijeću u kojem je važno biti kreativan ali i pomno razmisliti o svakom potezu potvrdila je višegodišnja polaznica keramičarskih radionica Varaždinka Melanija Duić.

- Rado sam se uključila u ovu dvodnevnu radionicu koja je bila vrlo inspirativna i u kojoj smo naučili kako izraditi ikebanu. Nije bilo jednostavno pronaći mentoricu, no Han Lee nas je sve oduševila i objasnila nam što je sve važno za izradu dobre ikebane. Osim predavanja, okušali smo se i u izradi, pa smo naučili da za dobru ikebanu nije važan samo izbor cvijeća nego i kako ćemo ga smjestiti - rekla je Melanija Duić.

ikebana_2-21.jpg

ikebana1.jpg

Prvi dan su u radionici osim predavanja o umijeću izrade ikebane polaznice imale priliku okušati se u izradi ikebane s kalama, dok su drugi dan imale zadatak svoje cvjetne aranžmane izraditi od livadskog i šumskog cvijeća.

- Rado sam prihvatila poziv da održim radionicu i jako sam zadovoljna s ovom grupom. Ikebana nije baš raširena na Zapadu, pa kroz ovakve radionice nastojim proširiti glas o ovoj "cvjetnoj umjetnosti" i naučiti što više ljudi kako ju izraditi. Postoji jako puno načina izrade ikebane, o čemu ovisi izbor cvijeća i posuda, no ja sam za varaždinsku radionicu, kao i za sve početnike, odabrala slobodni stil u kojem smo koristili kale, livadsko cvijeće i keramičke posude - rekla je majstorica ikebane iz Berlina Han Le Han, dodavši da je impresionirana rezultatima polaznica ove radionice, jer dosad nisu pokušavale napraviti ikebanu niti naučiti ovu vještinu, a rezultati su - stvarno sjajni.

Uskoro i završna izložba

Oduševljena što je savladala još jednu novu vještinu nakon radionice bila je i muzejska kustosica i pedagoginja Jelena Petković, koja se na radionicu prijavila kako bi naučila nešto novo.

- Dosad nisam imala priliku probati izraditi ikebanu, iako me to zanimalo, a nisam ni radila s cvijećem, pa mi je ova radionica bila jedinstvena prilika da probam, ali i da naučim nešto novo što ću moći iskoristiti i u edukativnim aktivnostima koje osmišljavamo i priređujemo za posjetitelje Muzeja - rekla je muzejska kustosica i pedagoginja koja je između ostalog u varaždinskom Muzeju zadužena za organizaciju edukativnih programa.

Ove su radionice samo dio priprema za ovogodišnju završnu izložbu, koju će u sklopu projekta Ceramica populi organizirati 7. lipnja u Lapidariju Staroga grada u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin. U okviru Srijede u Muzeju desetak polaznika predstavit će radove kao jedan umjetnički integralni rad koji će se sastojati od autorske keramičke posude, koje su polaznici već izradili na radionicama u travnju i prigodno aranžiranog cvijeća kako bi pokazali svoje umijeće izrade ikebane.