FOTO Tjedan zdravog doručka na IV. OŠ Varaždin: najvažniji obrok u danu ne preskače ni dr. Kudelić! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Tjedan zdravog doručka na IV. OŠ Varaždin: najvažniji obrok u danu ne preskače ni dr. Kudelić!

IHR/Varaždinske vijesti | 12.10.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

- Važno je jesti doručak kako bismo mogli razmišljati, a ako se ne najedemo, bili bi gladni. Jedem svaki dan prije škole, a palentu jedem svaki dan za večeru jer mi je jako fina! - otkrio je Gabrijel, učenik 5. razreda IV. OŠ Varaždin. On, kao i njegovi kolege ovog tjedna u školi jedu zdravi doručak. Uz palentu s jogurtom, na meniju učenika IV. OŠ Varaždin već se našla zobena kaša s orašastim plodovima i kajgana, a u naredna dva dana učenici će u školi doručkovati integralni griz te "sportski sendvič” od integralnog kruha, šunke, sira i zelene salate.

DSC_5405.jpg

Dio je to obilježavanja Tjedna zdravog školskog doručka koji se provodi na nacionalnoj razini kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako dijete. Varaždinska IV. OŠ Varaždin u projekt se uključila pripremom zdravih obroka učenicima i predavanjima poznatih bivših učenika ove škole, pa su tako osnovnoškolci imali već priliku doznati što za doručak jede poznata varaždinska atletičarka Jana Koščak, ali i doc. prim. dr. sc. Nenad Kudelić, v.d. voditelja Odjela za neurokirurgiju OB Varaždin i bivši ravnatelj Bolnice. 

DSC_5438.jpg

- Obavezno jedem doručak, zbog djece počeo sam čak jesti stvari koje roditelji obično ne jedu, poput zdravih pahuljica – otkrio nam je dr. Kudelić, bivši đak IV. OŠ Varaždin koji je učenicima održao i zanimljivo predavanje o mozgu.

- Pokušao sam iz perspektive neuroznanosti učenicima objasniti što je mozak, na koji način funkcionira i zašto je za njegov rad i razvoj važna kvalitetna prehrana – rekao je.

U Tjedan zdravog školskog obroka uključili su se učenici nižih i viših razreda, a Kristina Sadibašić, profesorica geografije i koordinatorica projekta kaže kako se IV. OŠ Varaždin rado uključuje u ovakve projekte.

- Osim što kroz ovaj projekt potičemo učenike da ne preskaču doručak, educiramo ih i što jesti ujutro kako bi sami mogli pripremiti kvalitetan obrok. Dobar doručak je garancija dobrog dana - kaže koordinatorica projekta i dodaje kako su učenici u školi sami napisali recepte za kvalitetni doručak, koje međusobno razmjenjuju. 

DSC_5282.jpg

Iza ovotjednih zdravih doručka u IV. OŠ Varaždin stoji kuharica Sandra Videc Hižak.

- Ima djece koja ne jedu ujutro prije škole, pa im onda bude zlo. Zato je važno da se djeca na ovaj način educiraju o tome koliko je doručak važan. Bez dobrog doručka nema dobrog dana! - kaže kuharica Videc Hižak.

DSC_5323.jpg

I ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski kaže kako je nerijetko djeci prvi obrok u danu - užina u školi.

- Neka onda ta užina bude kvalitetna i nutritivno izbalansirana. Tome se sve više pridodaje pažnja i u tome imamo podršku osnivača, Grada Varaždina, koji je od 1. listopada osigurao učenicima varaždinskih osnovnih škola besplatnu užinu sa željom da se ujednače jelovnici svih škola te se učenicima osigura zdrava i kvalitetna prehrana. IV. OŠ se sada još uključila i u nacionalno obilježavanje Tjedna zdravog školskog doručka i doista se zahvaljujem svim našim djelatnicima što organiziranjem ovakvih aktivnosti svi zajedno oplemenjujemo život i zdravlje naše djece - istaknula je ravnateljica Dvorski.