Anemija ili slabokrvnost je krvni poremećaj koji se javlja kao posljedica pojačanog gubitka krvi te smanjene proizvodnje ili prekomjernog uništavanja crvenih krvnih stanica.
Ova bolest može biti blaga ili izražena te akutna ili kronična. Blaži oblik uzrokuje blage simptome poput umora, slabosti, razdražljivosti, tromosti, glavobolje.
Za ublažavanje i liječenje ovog oblika anemije najčešće je dovoljna samo jednostavna promjena prehrambenih navika, piše portal Alternativa za vas.
Međutim, izražena i kronična anemija mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene poteškoće i u tim slučajevima je nužna adekvatna stručna pomoć.
Najčešći način dijagnosticiranja ovog poremećaja je laboratorijska analiza kompletne krvne slike (KKS), pri čemu se posebna pažnja posvećuje broju eritrocita, razini hemoglobina, količini željeza i veličini eritrocita.
Uzroci i tipovi anemije mogu biti različiti, a prema njima se razlikuju i simptomi kao i metode liječenja odnosno terapija.
Prehrana bogata željezom jedan je od ključnih faktora u prevenciji i liječenju slabokrvnosti. Najbolji izbor su namirnice poput zobenih pahuljica, leće, slanutka, graha i ostalih mahunarki, cikle, paprike, zelenog lisnatog povrća, integralne pšenice i ječma, orašastih plodova, suhih šljiva, suhih marelica i
tamne čokolade.
Bitno je napomenuti važnost vitamina C u apsorpciji željeza, što znači da je u prehranu nužno uključiti i voće poput naranče, limuna, grejpa, borovnica te povrće poput kiselog kupusa.
Ako ste slabokrvni ne pretjerujte s napicima kao što su čaj, kava, kakao i gazirana pića jer sadrže tanin koji također negativno djeluje na apsorpciju željeza iz hrane.
Neki od prirodnih pripravaka za suzbijanje slabokrvnosti uključuju uzimanje meda te čajeva poput čaja od koprive i korijena hrena.