Usred COVID krize, sve više ljudi provodi više vremena u kućama. I dok pravilna higijena, maske i redovna tjelovježba pomažu u sprječavanju rizika od mnogih bolesti, no što s našom prehranom? Istraživanje je pokazalo da zdrava prehrana i životne navike uvelike mogu pomoći promoviranju našeg imunološkog sustava i time omogućiti prirodnu obranu od bolesti.
Med
Med je vjerojatno najučestalija namirnica koja se nalazi u svačijoj kuhinji, ali vjerojatno ljudi nisu upoznati sa svim medicinskim svojstvima ove namirnice. Za početak, med sadrži enorman broj antioksidansa koji ne samo da promoviraju imunitet, nego štite stanice od starenja što smanjuje šanse od razvijanja ozbiljnih bolesti poput raka ili srčanih bolesti. Ako pak imate problem sa grloboljom, med u kombinaciji sa limonom je jedan od najefektivnijih lijekova protiv kašnja i grlobolje. Zanimljivo je da se med kao namirnica može koristiti kod pripreme mnogih ukusnih jela. Kod odabira meda, svakako je savjet kupiti domaći med od provjerenog proizvođača pošto komercijalni proizvodi sadrže konzervanse koji mogu narušiti imunitet kod duže konzumacije. (Kaufland katalog)
Agrumi
Mnoge osobe prvo potegnu za vitaminom C na prve znakove prehlade i to upravo zato što vitamin C je neophodan za zdrav imunološki sistem. Mnoga istraživanja pokazuju da pomaže u otklanjanju simptoma, te čak i dužine trajanja prehlade. Da bi ste povećali unos vitamina C, okrenite se poznatom voću iz porodice citrusa (agrumi) tipa narandža ili grejpu, te također ostalom voću poput kivija ili jagoda. Isto tako, ne zaboravite potencijal suplemenata pomoću kojih možete osigurati dnevnu dozu vitamina C tokom dužih perioda. Askorbinska kiselina je izrazito potentan, ali i jeftin izvor velikih količina C vitamina, te je svakako savjet da taj izvor imate pri ruci.
Povrće
Povrća, poput brokule ili kelja, su veoma poznate nutricionalne bombe pune vitamina, minerala, vlakana i antioksidanta. Manje poznata činjenica je da su, veoma poput limunastog voća, puni vitamina C. Isto tako povrće je bogato vlaknima i antioksidansima koji između ostalog promoviraju stolicu i imunitet. Svakako se potrudite da uz svaki obrok kombinirate i neko povrće za optimalne rezultate.Češnjak
Jedna od namirnica veoma popularna kod starih ljudi kada se govori o borbi protiv bolesti, no zašto točno? Svježi češnjak u sebi sadrži kemijski spoj koji se zove alicin, molekulu koja sadrži mnoga antibakterijska i antivirusna svojstva. Zanimljivo je da češnjak promovira rad probavnog sustava, dok većina ljudi ima drugačije mišljenje. Češnjak djeluje na normalizaciju odnosa unutar crijevne flore, pomaže kod zaraznih proljeva, djeluje na žuč, potiče stvaranje i lučenje žuči te može spriječiti oštećenje želuca i čireve.
Đumbir
Poznat i kao "superhrana" i jedan od najzdravijih začina na zemlji, jedinstveni okus đumbira dolazi iz njegovih prirodnih ulja, a najvažnije je gingerol. Gingerol je bioaktivna tvar u đumbiru koja je odgovorna za velik dio njegovih medicinskih svojstava, uključujući antimikrobna i respiratorna zaštitna sredstva, kao i protuupalno i antioksidativno djelovanje.