Željko Čengić kriv za smrt Martina Pilića, dobio četiri godine i 10 mjeseci kazne zatvora

vv | 22.1.2024. u 15:00h | Objavljeno u Crna kronika

Stigla je danas u 10:30 sati presuda Županijskog suda u Varaždinu u slučaju ubojstva Martina Pilića protiv Željka Čengića. Županijski sud je nepravomoćno proglasio Čengića krivim za ubojstvo iz nehaja te ozlijeđivanja Ratimira Benčića i dobio je skupnu kaznu zatvora od 4 godine i 10 mjeseci. Sud smatra da je Čengić zbog svog iskustva iz domovinskog rata kao i činjenice da je redovito odlazio u streljanu, mogao lakše ozlijediti i onesposobiti Martina Pilića te izbjeći smrt, umjesto da ga čak tri puta upuca u glavu, a pucao je u njega iz neposredne blizine.

Prije današnje presude, u srijedu, 17. siječnja, održano je posljednje ročište, na kojem su ponovno iznesene završne obrane, drugi puta nakon 2. svibnja 2023., jer je sudac u slučaju, Dejan Repić, umjesto donošenja presude tada kao što je bilo predviđeno, odlučio da se produlji proces rasprave i ispita još nekoliko svjedoka, a jedan od tih svjedoka je bila K. J. koja je svjedočila o događaju koji se odvio u trgovini Metssa u Vulariji tri tjedna prije kobnog događaja.

Pucnjava u Međimurju: dvije osobe ranjene, jedna i iz Varaždinske županije?!

28-godišnjak se bori za život - uhićen 61-godišnjak iz Varaždina

Pokrenuta istraga protiv Ž. Č. (61) jer se sumnja da je ispalio četiri hica u 28-godišnjaka

Željko Čengić: Nisam ubojica, branio sam naše živote

K. J. je vidjela okrivljenog Čengića u travnju u trgovini, svjedočila je da je bila sama s njim kada je došao i kupio Jamnicu i Zanatsko pivo te da je sa njom razgovarao o seriji provala u vikend kućama u Vulariji pa i njegovoj vikend kući.

- Rekao je da će nekoga upucati i da će nekom slomiti i ruke i noge jer policija ne radi dobro svoj posao. Na te njegove izjave nisam odgovorila i naplatila sam robu po koju je došao u trgovinu. To sam tog istog dana spomenula suprugu, a šest mjeseci kasnije supruzi preminulog s kojom se znam od prije, nakon što sam vidjela tko je optuženi za smrt Pilića - istaknula je svjedokinja K. J. koja je također poznala i preminulog iz škole te ga je opisala kao brižnu osobu koja je voljela pomagati te kao nekonfliktnu osobu. 

Također je ustvrdila da je vidjela da Čengić ima pod pojasom pištolj kada je došao u trgovinu. Opisala ga je kao tamne boje, ali osim toga ne može opisati kakav je to bio pištolj.

Čengić je u svojoj završnoj obrani također naglasio, još jednom, da je samo branio svoj život i živote svojih poznanika.

- On je bio u potpunosti spreman ubiti s vrlo moćnim oružjem. Kada sam rekao da idem zvati policiju, on tada svoj naum ostvaruje. Prvi je započeo napad na nas, a tek onda sam ja počeo braniti nas, prvo verbalno, a kada nije poslušao, onda i fizički. Da to nisam učinio, onda bi nastala daleko veća tragdedija. To što sam učinio, učinio sam isključivo zbog obrane drugih i samog sebe, da obranim živote od čiste pogibije. Želim istaknuti žaljenje što je došlo do događaja i izraziti sućut obitelji preminulog. Svjestan sam trajnih negativnih posljedica koji je ovaj događaj ostavio na čitav niz ljudi, ali nisam kriv za ono što me se tereti u optužnici i postupao sam u sklopu zakonskih odredbi - smatra Čengić koji je naglasio da ima PTSP i traumu nakon događaja tog 2. svibnja 2020. godine te da ima i poremećaj osobnosti što je sve rezultat jake preplašenosti od toga dana, a naglasio je da je sjećanja na taj događaj potisnuo te da se samo djelomično sjeća događaja toga dana.

- Ja se nakon ovog događaja nikada neću vratiti na ono što sam bio prije. Martin Pilić je svojim nedopuštenim i neodgovornim ponašanjem uništio život meni, mojoj obitelji kao i svojoj obitelji - zaključio je Čengić.

Opširnije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...