Zatvorenik tražio 33 tisuće eura za povrijeđeno ljudsko dostojanstvo

vv | 26.2.2024. u 17:00h | Objavljeno u Crna kronika

Općinski sud u Varaždinu, stalna služba u Ivancu, je nedavno odbio tužbu koju je podnio Josip Bubek koji se žalio da je tijekom svog vremena provedenog u zatvorima u Zagrebu i Lepoglavi između 2007. godine i 2009. godine bio izložen nečovječnom postupanju i povrijeđeno mu je ljudsko dostojanstvo, a do povreda je došlo zbog prenapučenosti zatvora i neosiguravanjem humanih uvjeta boravka pritvorenika, zbog čega je i Vladi RH naloženo da u primjerenom roku ne duljem od pet godina da prilagodi kapacitet Zatvora potrebama smještaja osoba lišenih slobode.

Žalio se na premale prostore boravka, naime svakom zatvoreniku bi u spavaonici trebao prupasti prostor od 4 m2 i 10 m3, a od prvog dana je tužitelj boravio u zatvorskim sobama koje nisu ni približno odgovarale propisima iz navedenog članka ZIKZ-a. Žalio se da su prilikom jačih padalina stari drveni prozori propuštali pa se voda slijevala sa zida na pod pa je tužitelj često stavljao ručnike na pod kako bi se ista voda donekle prikupila i spriječilo njezino daljnje širenje po sobi. Stol za kojim se jede udaljen je otprilike 2 metra od ulaza u toalet, koji fizički nije odvojen, a pošto nema ventilacije u sobi, nerijetko se širio jaki smrad fekalija iz toaletnog odvoda, posebno ljeti i pred padaline.

Insekti, žohari i miševi

U sobama se nalaze kreveti na kat pa su zatvorenici koji bi bili na gornjem katu gledali druge kako vrše nuždu, da pri tome nije nikome omogućena elementarna privatnost koja doliči dostojanstvu čovjeka. Ljeti bi temperature prelazile 40 stupnjeva Celzija, a u ćeliji je bilo žohara, raznih insekata i miševa, a sve zbog nehigijenskih uvjeta i nesnosne vlage. Tužitelj se mogao tuširati samo dva puta tjedno kao i ostali zatvorenici što je bilo nehumano posebno ljeti. Dva umivaonika i dvije tuš kabine koristi 40 zatvorenika dok su se posteljine i ručnici mijenjali svakih 15 dana. Tužitelj je odjeću prao u hladnoj vodi i istu sušio na prozorima, a zbog skučenosti prostora svi su zatvorenici u sobi napeti, uslijed čega bi često izbijale svađe i tuče. U sobama nema protupožarne zaštite, niti kutije za prvu pomoć, da je tužitelju zbog gore navedenih stavki znatno narušeno zdravlje, posebno psihička stabilnost, a sve zbog loših i nehumanih uvjeta u zatvoru.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...