"Zaradio" optužnicu jer nije brinuo o širenju zaraze u Domu za starije Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Zaradio" optužnicu jer nije brinuo o širenju zaraze u Domu za starije

VV | 6.9.2022. u 09:30h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je 24. kolovoza, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

- Okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je od travnja do listopada 2020. godine u Legradu, u objektu u kojem je neovlašteno pružao uslugu smještaja starih i teško bolesnih osoba, postupao suprotno odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te nije primjenjivao odluke Stožera civilne zaštite RH i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, svjestan da zbog toga može doći do prenošenja zaraze bolešću COVID-19 kod smještenih osoba, zaposlenika koji o njima brinu i drugih osoba koje s njima dolaze u kontakt i da tako ugrožava njihovo zdravlje. Tereti ga se da u objektu nije postavio dezinficijense za ruke te nije osigurao korištenje zaštitnih maski i stalnu mogućnost korištenja dezinficijensa, kao i da je, nakon saznanja da je jedna njegova zaposlenica pozitivna na virus SARS-CoV-2, omogućio neograničene kontakte s osobama izvan objekta dvojici korisnika za koje je znao da su bili u kontaktu sa zaraženom zaposlenicom, a jedna od tih osoba je prethodnih dana već pokazala znakove bolesti, pa je bolest COVID-19 potom utvrđena kod obojice korisnika - objavio je DORH.

Također, okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je omogućio rodbini korisnice smještaja da ju odvezu u drugi grad bez da ih je prethodno obavijestio o nepovoljnoj epidemiološkoj situaciju u svom objektu i o nužnoj mjeri samoizolacije kod svih korisnika smještaja, a kod te je korisnice kasnije utvrđena bolest COVID 19.

- Okrivljenog 57-godišnjaka se tereti da je epidemiolozima prikrio ukupni broj i identitet korisnika smještaja i zaposlenika zbog čega je za osam korisnika i dvoje zaposlenika bris, radi testiranja na prisutnost virusa, uzet tek naknadno. Tereti ga se i da je, uslijed njegovog opisanog postupanja, došlo do oboljenja od bolesti COVID-19 kod više korisnika smještaja i troje zaposlenika, dok je zdravlje više korisnika smještaja i zaposlenika, koji su o njima brinuli, bilo ugroženo mogućom zarazom tom bolešću - izvjestio je DORH.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci