Za usmrćivanje pješaka dobio tri godine zatvora, ŽDO Varaždin uložio žalbu Foto: Ilustracija

Za usmrćivanje pješaka dobio tri godine zatvora, ŽDO Varaždin uložio žalbu

VV | 31.8.2023. u 08:20h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 17. kolovoza 2023., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1979.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

Optuženik je proglašen krivim jer je 28. listopada 2021. kod Donjeg Ladanja, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (najmanje 2,16 promila alkohola u organizmu) zbog čega nije uočio 49-godišnjeg pješaka koji se kretao uz desni rub kolnika u istom smjeru, već ga je udario prednjom stranom i nanio mu teške ozljede od kojih je 49-godišnjak preminuo u bolnici.

Optuženiku je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju jedne godine duljem od izrečene kazne zatvora, dakle izrečena je kazna zatvora u najkraćem mogućem trajanju, kao i najkraća moguća sigurnosna mjera.

Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni te smatra da su izrečena kazna zatvora i sigurnosna mjera preblage i da je bilo potpuno neopravdano i neosnovano izreći okrivljeniku najblaže moguće kazne, kod čega je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio da za optuženika nema nikakvih otegotnih okolnosti, iako vožnja s vrlo visokom koncentracijom alkohola predstavlja značajnu otegotnu okolnost. U žalbi je predloženo da se optuženiku izreknu kazna zatvora i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u duljem trajanju.