Vrhovni sud usvojio žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu Županijskog suda u Varaždinu Foto: VV arhiva / ilustracija

Vrhovni sud usvojio žalbu državnog odvjetništva i ukinuo presudu Županijskog suda u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 19.5.2021. u 08:30h | Objavljeno u Crna kronika

Vrhovni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je hrvatski državljanin (1977.) oglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja ubojstva s neizravnom namjerom te oslobođen od optužbe za počinjenje kaznenog djela prijetnje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo osuđujući dio presude zbog toga što je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje. Prihvaćeni su argumenti državnog odvjetnika da je optuženik, ispalivši voljno i svjesno hitac iz revolvera u gornji dio oštećenikova tijela kad su stajali sučelice, udaljeni najviše pedeset centimetara, postupao s izravnom namjerom da ga usmrti. Oslobađajući dio presude zbog kaznenog djela prijetnje također je ukinut zbog pogrešno utvrđenih činjenica prvostupanjskog suda i pogrešnog zaključka da nema dovoljno dokaza da je optuženik počinio kazneno djelo prijetnje.

Županijski sud u Varaždinu dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, otkloniti nedostatke iz ukinute presude na koje mu je ukazano te donijeti novu presudu.

Označeno u