U šumi pronašao tromblonske mine; čisteći sobu žena našla protuavionske metke i razna streljiva Foto: PU varaždinska

U šumi pronašao tromblonske mine; čisteći sobu žena našla protuavionske metke i razna streljiva

vv | 9.1.2023. u 10:20h | Objavljeno u Crna kronika

U petak, 6. siječnja oko 14,15 sati policijskim službenicima PP Novi Marof nepoznati građanin je dragovoljno predao tri ručne bombe. Bombe je preuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštiti PU varaždinske.

Pronađeno oružje

U petak, 6. siječnja oko 12,00 sati, 56-godišnjakinja je prilikom čišćenja sobe pronašla 73 komada streljiva raznih kalibara i 5 komada protuavionskih metaka. Iste je dragovoljno predala policijskim službenicima PP Varaždin. Metci su predani policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštiti PU varaždinske.

U petak, 6. siječnja oko 12,30 sati u Varaždinu u nastavku Kninske ceste na predio zvanom " Vinokovščak " u manjem šumarku prilikom lova, 41-godišnji muškarac je pronašao 5 tromblonskih mina te je odmah pozvao policijske službenike. Na mjestu događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave varaždinske koji je preuzeo navedene mine.

Policija podsjeća građane da ne ostavljaju i bacaju oružje, eksplozivna sredstva i druge opasne predmete u šumi, kontejnerima ili bilo kojim drugim mjestima dostupnim građanima i djeci, gdje postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja.

Kako dragovoljno predati oružje?

- Akcija Ministarstva unutarnjih poslova "Manje oružja, manje tragedija" od  2007. je u tijeku, te u sklopu nje građani mogu dragovoljno policiji predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava. Važno je istaknuti, da svi građani navedena sredstva mogu predati bez sankcija, odnosno neće biti niti prekršajno niti kazneno prijavljivani. Predaja je anonimna! - poručuju iz PU varaždinske.

Nadalje, građanima i ovom prilikom savjetuju da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja, već da nazovu policiju na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Po navedena sredstva ili oružje doći se posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.