Tko je direktorica dviju tvrtki iz Varaždina koja je državu zakinula za 6,3 milijuna kuna? Foto: ilustracija / Pixabay

Tko je direktorica dviju tvrtki iz Varaždina koja je državu zakinula za 6,3 milijuna kuna?

Varaždinske vijesti | 3.10.2019. u 12:05h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Prema policijskom izvješću, sumnja se da je ona kao osoba ovlaštena za zastupanje i direktorica dvaju trgovačkih društava iz Varaždina, koja su se bavila nabavom i prodajom rabljenih automobila, u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. listopada 2016. godine, davanjem netočnih i nepotpunih podataka o prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze te izradom i korištenjem krivotvorenih poslovnih isprava, neosnovano prijavila odbitak pretporeza za raznu fiktivnu robu, čiji promet s odvijao između navedenih trgovačkih društava, kao i drugih društava koja su već ranije sudjelovala u poreznim prijevarama ili pak se radi o fiktivnim društvima i društvima koja nisu bila u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

- Nadalje, nije u cijelosti prijavila i platila porez na dodanu vrijednost i porez na dobit, neosnovano je koristila oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara u druge članice Europske unije te nije kao odgovorna osoba vodila trgovačke i poslovne knjige koje je bila obvezna voditi sukladno zakonskim odredbama. Svojim postupanjem kao odgovorna osoba i direktorica, navedenim je trgovačkim društvima pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.380.000 kuna, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - izvijestili su iz policije.