SLUČAJ ŠKZ CEKIN Janezu Tobiasu zbog zastare obustavljeno izvršenje obje zatvorske kazne

| 26.2.2018. u 11:51h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što mu je u lipnju prošle godine zbog zastare obustavljeno izvršenje četverogodišnje zatvorske kazne, koju mu je kao čelniku propale Štedno-kreditne zadruge Varaždinski cekin izrekao varaždinski Općinski sud 2003., a iste godine u prosincu potvrdio Županijski sud, najpoznatijem je varaždinskom bjeguncu Janezu Tobiasu ovih dana Županijski sud u Varaždinu, odnosno njegov Centar za izvršavanje kazne zatvora, obustavio zbog zastare i izvršenje zatvorske kazne od pet godina i šest mjeseci, koju mu je izrekao varaždinski Županijski sud u svibnju 2001., a potvrdio Vrhovni sud u ožujku 2002.

U rješenju je, između ostalog, pobrojano što je sve poduzeto u slučaju Tobiasa. Tako se navodi da je Županijski sud spomenute presude radi izvršenja kazne zatvora dostavio sucu izvršenja u srpnju 2002., a uz njih je dostavljeno i rješenje o određivanju pritvora iz svibnja 2001. te nalog za izdavanje tjeralice iz srpnja 2001. godine.

Međutim, nakon zaprimanja naloga za izvršenje kazne zatvora nisu poduzete radnje propisane Zakonom o izvršavanju kazne zatvora, odnosno nije donijeto rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora niti je izdan nalog za raspisivanje tjeralice i međunarodne tjeralice. Sutkinja izvršenja je tek u veljači 2009. od policije zatražila informaciju ima li kakvih promjena u vezi uhićenja Tobiasa, nakon čega je u spis zaprimljena obavijest da je Tobias napustio Hrvatsku i nalazi se u Sloveniji, a tjeralica raspisana temeljem naloga Županijskog suda od srpnja 2001. je na snazi. U predmetu nisu poduzimane radnje u svrhu izvršenja kazne zatvora sve do listopada 2013., kada je izdan Europski uhidbeni nalog (EUN) za Tobiasa radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci, koje su mu izrečene spomenutim dvjema presudama, ali i radi izvršenja kazne zatvora od četiri godine. Temeljem izdanog EUN, Tobias je u Sloveniji uhićen, ali ga je Slovenija rješenjem Okružnog suda u Kranju lani u veljači odbila izručiti zbog zastare.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u