Slučaj "Popaja s konopljom": Pavleković oslobođen krivnje da je promovirao drogu Foto: Facebook/Stjepan Pavleković

Slučaj "Popaja s konopljom": Pavleković oslobođen krivnje da je promovirao drogu

M.P./Varaždinske vijesti | 5.12.2015. u 13:39h | Objavljeno u Crna kronika

Lepoglavčaninu Stjepanu Pavlekoviću (48), čiji je slučaj „Snjeguljice i Popaja s marihuanom“ u veljači zapanjio hrvatsku javnost, Visoki prekršajni sud RH uvažio je žalbu te ga oslobodio krivnje zbog prekršaja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Podsjetimo, sutkinja varaždinskog Prekršajnog suda-stalne službe u Ivancu, Pavlekovića je u siječnju ove godine proglasila krivim te mu odredila plaćanje novčane kazne od 1.000 kuna jer je na svom Facebook profilu objavio sliku Popaja i Snjeguljice s indijskom konopljom uz obrazloženje da je počinio kazneno djelo promoviranja opojne droge. Sud je, naime, ocijenio da je Pavleković prekršio članak 54. stavak 3. u svezi stavka 1. točka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji govori da je zabranjena izravna i neizravna promidžba izrade, posjedovanja, uporabe i prometa droga i promidžba droga na bilo koji drugi način. Pavleković je na takvu nepravomoćnu presudu uložio žalbu Visokom prekršajnom sudu RH.

- Jučer mi je došlo rješenje od Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske u kojoj lijepo piše da je Prekršajni sud u Ivancu počinio birtnu povredu postupka iz članka 195. stavka 1. točke 11. Prekršajnog zakona jer u obrazloženju presude uopće nije naveo razloge o odlučnoj činjenici na temelju kojeg je okrivljenog Stjepana Pavlekovića, odnosno mene, proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 54. stavka 3. u vezi stavka 1. točka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. To znači da junaci iz crtića, navedeni u naslovu, nisu krivi za dilanje droge. Ovim putem bih se zahvalio medijima koji su ovu priglupu sudsku farsu plasirali po cijeloj kugli zemaljskoj, a posebno se zahvaljujem Vama FB prijatelji na podršci za vrijeme trajanja ove gluposti. Još se samo nadam da će i psa Medu pustiti iz kućnog pritvora. Sanadera jesu – objavio je na svom Facebook profilu Stjepan Pavleković.

>> Zbog Popaja s konopljom 1.000 kuna kazne

>> Prekršajni sud o 1.000 kuna kazne zbog Popaja

>> Javnost s nevjericom o Popaju i konoplji