Prodali mu kuću iako je kredit otplatio i pretplatio!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Prodali mu kuću iako je kredit otplatio i pretplatio!?

Ivica Kruhoberec | 6.11.2023. u 17:00h | Objavljeno u Crna kronika

Kad je uzeo kredit u švicarskim francima, Stjepan E. iz Donje Voće nije ni slutio što će sve preživjeti, kao i mnogi drugi koji su se zadužili u toj valuti. Blokada računa, ovrha na kućom, odlazak u inozemstvo… samo su glavni traumatični događaji, koji su bili popraćeni brojnim neprospavanim noćima, strepnjama... No, nakon višegodišnjeg sporenja, ipak je uspio dokazati da je kredit ne samo otplatio, već i preplatio, ali teško će mu ikada biti nadoknađena sva šteta zbog koje podnosi i kaznenu prijavu protiv odgovornih u banci i agenciji za naplatu potraživanja.

Stjepan je 2006. godine uzeo kredit od 47.000 CHF u kunskoj protuvrijednosti u Zagrebačkoj banci na rok od 168 mjeseci, koji je otplaćivao sve do 2014.

- Te mu je godine svega bilo dosta. Otišao je u banku i pitao kako je moguće da što više plaća kredit, to mu više ostaje za platiti! A po njegovom obračunu - on je sve platio pa i pretplatio, veli nam Tihomir Rožmarić, odvjetnik i Stjepanov punomoćnik.

Očekivano, banka se nije složila s izračunom klijenta.

- Bankari su tvrdili da je i dalje dužan oko 20 tisuća CHF jer tako pokazuju njihovi izračuni, a njihov obračun je gotovo pa sveto pismo, iako je banka bez objašnjenja dizala kamatnu stopu, a i tečaj se svakako mijenjao. Banka ga je u jednom trenutku i blokirala, a zatim pokrenula ovrhu nad njegovom kućom. Oglasila je prodaju kuće, iako smo u ovršnom postupku ukazivali da to ne čine jer je kredit otplaćen. Međutim, sud se nije priklonio nama, već banci. I to je naš ključan problem - ukazuje Rožmarić...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...