Pritvor za direktoricu poslovnice i bankaricu koje su oštetile banku za skoro 2 milijuna eura

vv | 13.6.2024. u 19:22h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 12. lipnja 2024., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke (1974. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. i čl. 52. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenice od listopada do prosinca 2023. godine, u Čakovcu, u prostorijama poslovnice jedne banke, i to okrivljena 50-godišnjakinja kao direktorica poslovnice, a okrivljena 55-godišnjakinja kao osobna bankarica, nudile klijentima banke sklapanje ugovora o oročenom depozitu s kamatom od jedan posto  mjesečno i rokom oročenja od šest mjeseci, iako se takav proizvod nije nalazio u službenoj ponudi banke. Osnovano se sumnja da su koristeći povjerenje klijenata stečeno višegodišnjim poslovnim odnosom s 55-godišnjakinjom kao osobnom bankaricom, navodile klijente da za potrebe sklapanja ugovora o oročenom depozitu potpišu dokumente o isplatama gotovog novca s njihovih osobnih računa iako novac nisu primili, ili su ih navodile da donesu gotov novac u banku koji su potom bile dužne položiti na račun banke kao depozit, što one nisu činile. Osnovano se sumnja da ugovore o oročenim depozitima nisu evidentirale u službenim evidencijama banke, a isplaćen novac s računa klijenata ili donesenu gotovinu su zadržavale za sebe. Na opisani način okrivljenice su si ostvarile protupravnu imovinsku korist na štetu banke u ukupnom iznosu od 1.812.650,00 eura. 

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da se protiv obje okrivljenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u istrazi, a protiv 50-godišnjakinje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila im istražni zatvor.