Požari na otvorenom - oprez prilikom spaljivanja korova!

VV | 20.3.2022. u 10:28h | Objavljeno u Crna kronika

S dolaskom ljepšeg vremena, a samim tim i radova na otvorenom i spaljivanja korova, bilježimo porast broja požara.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

- U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima - ističu iz policije te skreću pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  • Spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,

  • Prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,

  • Oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,

  • Osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,

  • Ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti.

- Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice - napominju iz policije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci