POTVRĐENO U Leštakovcu pronađeno tijelo nestalog D.P.-a, ubijen vatrenim oružjem Foto: Ilustracija/Arhiva VV

POTVRĐENO U Leštakovcu pronađeno tijelo nestalog D.P.-a, ubijen vatrenim oružjem

VV | 19.11.2020. u 12:15h | Objavljeno u Crna kronika

- Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su dana 13. srpnja 2018. godine nestanak hrvatskog državljanina D.P. (46). Odmah po zaprimljenoj dojavi, policijski su službenici započeli s potragom za nestahm. a nakon toga. zbog sumnje da je isti žrtva kaznenog djela, započeli i kriminalističko istraživanje - izvijestili su na konferenciji za novinare PU varaždinske.

Navode kako su tijekom proteklog razdoblja od dana prijave nestanka, policijski službenici PU varaždinske su u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije te Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, proveli cjelokupno kriminalističko istraživanje koje se sastojalo od više policijskih izviđa i dokaznih radnji i razmjenu informacija s drugim tijelima unutar i izvan države, sukladno Zakonu o kaznenom postupku Navedene su mjere i radnje rezultirale potvrđivanjem sumnje kako je D P žrtva kaznenog djela.

- Unatrag nekoliko mjeseci provedeno je intenzivno traganje za tijelom spomenutog, koje je i pronađeno dana 13. studenog ove godine te po pronalasku ekshumirano i prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, s ciljem utvrđivanja uzroka smrti i identifikacije. Provedenom obdukcijom te vještačenjem Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb, potvrđen je identitet pronađenog leša s identitetom nestalog D.P. - izvjestila je PU varaždinska.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako je isti ubijen vatrenim oružjem dana 10. srpnja 2018 godine u jednom skladišnom prostoru u Varaždinu, nakon čega je tijelo ubijenog zakopano u Leštakovcu, kako bi time prikrili tragove kaznenog djela.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju. Policijska uprava varaždinske podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu protiv tri osobe 52-godišnjeg hrvatskog državljanina te dvojice državljana Srbije starosti 39 i 27 godina, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Ubojstva.

- Kriminalističko istraživanje vezeno uz nestanak hrvatskog državljanina, čiji je nestanak prijavljen 2018. godine, završilo je nakon dvije godine marljivog i predanog, temeljitog i profesionalnog rada policijskih službenika Službe kriminalističke policije PU varaždinske, naglasio je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, koji je pohvalio djelatnike Službe kriminalističke policije, odnosno grupu općeg kriminaliteta, koji su radili na razrješenju ovog slučaja, a Ravnateljstvu policije, Upravi kriminalističke policije MUP-a i Županijskom državnom odvjetništvu zahvalio je  na pomoći kod kriminalističkog istraživanja. 

Policijske službenike pohvalio je uime Ravnateljstva policije - Uprave kriminalističke policije v.d. voditelja Službe općeg kriminaliteta u Ravnateljstvu policije Ivica Kropek.

-Kriminalističko istraživanje bilo je potaknuto prijavom nestanka tada 44-godišnjaka 13. srpnja 20018. godine. Provođenjem kriminalističkog istraživanje, tijekom kojeg je poduzet veći broj policijskih izvida i dokaznih radnji, utvrđena je postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva, koje je počinjeno 10. srpnja 2018. godine na području grada Varaždina, i to na način da su počinitelji ovog kaznenog djela, prema prethodnom dogovoru, dogovorili susret sa žrtvom i to djelo i počinili, nakon čega je tijelo žrtve preseljeno. Kako bi se utvrdilo mjesto, poduzeto je opširno kriminalističko istraživanje, rekao je Kropek.

Tijekom listopada ove godine, kako je dodao, podnijeta je kaznena prijava protiv trojice počinitelja, a poduzimanjem dokaznih radnji u vidu očevida je nađeno je i tijelo, i to 13. studenog.

-Kriminalističkim istraživanjem nađeno je dovoljno elemenata za utvrđivanje da se radi o kaznenom djelu s elementima organiziranosti u koje su bili uključeni i strani državljani. Tu je ostvarena dobra suradnja s više zemalja u regiji i u Europi, a veliku potporu dalo je i ŽDO, naglasio je Kropek, napominjući da je jedan strani državljanin dostupan, dok će se za drugim raspisati europski uhidbeni nalog.

I Sandra Karabegović. voditeljica Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske, pohvalila je rad kolega iz PU varaždinske, a zahvalila je i na pomoći Ravnateljstvu policije te djelatnicima ŽDO, kao i HGSS-a i MORH-a.

-Kriminalističko istraživanje se nastavlja, kao i vještačenje. Oko motiva ćemo moći govoriti nakon što se ona dovrše, rekla je Karabegović upitana je li posrijedi sukob u narko miljeu.

Na upit je žrtva već ranije poznata policiji zbog droge ili nečeg još, odgovorila je da su i žrtva i počinitelj u kaznenog evidenciji.

-Ima naznaka da se radi o međusobnim razračunavanjima, ali to se još mora temeljito utvrditi krim istraživanjem jer se ne može to sada decidirano reći, rekla je Karabegović.

Službenici krim policije, kako je naglasila, dvije godine i četiri mjeseca radili su intenzivno na slučaju, provjeravali svaku informaciju do kojih su došli temeljem dokaznih radnji, pretragom terena na više lokacija pa i očevidom u skladištu na jednom mjestu u Varaždinu.

-Raspolažemo sa sumnjom što se dogodilo, odnosno možemo govoriti o vrlo velikom stupnju sumnje što se dogodilo taj dan i kako, ali šira slika, ukoliko postoji, još se treba stvoriti, dodao je Koprek, nakon što je upitan je li slučaj povezan s nestankom oružja iz policijskog skladišta.

Označeno u