Potvrđena Uskokova optužnica protiv Renate Sabati

Varaždinske vijesti | 5.10.2022. u 17:27h | Objavljeno u Crna kronika

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je USKOK-ovu optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, podignutu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

>> Podignuta optužnica protiv Renate Sabati?!

Podsjetimo, u USKOK-ovoj optužnici se navodilo da je, među ostalim, "radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.".

- Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe - naveo je tada USKOK.

- Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala - naveo je USKOK, dodavši da je tako, na štetu Općine, sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune.

Označeno u