Podignuta optužnica protiv Renate Sabati?!

vv | 1.7.2022. u 16:25h | Objavljeno u Aktualno

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke (1970.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

"Potom je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača. Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate.

Na opisani način okrivljenica na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune", piše u priopćenju Uskoka.

Označeno u