Popović je uvjeren da se pojedincima zamjerio kad je odbio zahtjev za otvaranje automat-kluba na Malom placu Foto: Krešo Đurić

Porezni inspektor žalio se na nepravomoćnu presudu kojom je proglašen krivim

| 22.6.2016. u 11:09h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona i pogrešno i nepotpuno uvrđenoga činjeničnog stanja, porezni inspektor Milko Popović žalio se na nepravomoćnu presudu zagrebačkoga Županijskog suda kojom je proglašen krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Zagrebački sud je, podsjetimo, prvookrivljenog Popovića lani u studenom osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci jer je u svibnju 2010. kao inspektor varaždinskoga područnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija mobitelom obavijestio drugookrivljenog D. M. o planiranom poreznom nadzoru u njegovom automat-klubu i kafiću. Drugogokrivljeni je tako na vrijeme iz njih maknuo aparate za zabavne igre koji nisu imali odgovarajuće nadzorne markice Ministarstva financija, što je protivno Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Međutim, Popović u žalbi tvrdi da mu je sve namješteno.

Nepravomoćna presuda nije uzela u obzir činjenicu da je riječ o namještenom kaznenom procesu. Lažnim optužbama i iskrivljenim telefonskim razgovorima krivotvorili su sadržaj i vrijeme razgovora pa su optužili mene i drugookrivljenog za djela koja nisu počinili – navodi Popović u žalbi.

Tako, primjerice, ukazuje na činjenicu da je zahtjev Odjela kriminalističke policije za kontrolu aparata za igre na sreću stigao faksom u ured pročelnika 25. svibnja 2010., no u njemu nije bilo navedeno ni ime objekta niti ime subjekta poreznog nadzora.

Sudionici koji su sudjelovali u nadzoru kazali su da nisu znali za subjekt i objekt nadzora. Sudsko vijeće presudu temelji na činjenici da sam znao za objekt i subjekt nadzora. No nije objašnjeno kako sam to saznao jer za to nisu znali ni inspektori koji su sudjelovali u nadzoru – upozorio je Popović također dodavši da je USKOK mijenjao kaznenu prijavu protiv njega kako im je odgovaralo.

Usto, tvrdi i da nikada nije tražio mito od poreznih obveznika, a ukazuje i na činjenicu da sam nikada nije kontrolirao automate za zabavne igre i igre na sreću već je uvijek bio u paru s nekim.

Sve su to laži i podmetanja kojima me se nastoji eliminirati kao odgovornu osobu za aparate za zabavne igre i igre na sreću. U telefonskim razgovorima s poreznim obveznicima nikada nismo razgovarali o aparatima za igre na sreću i aparatima za zabavne igre, a iz preslušanih razgovora vidljivo je da nikada nisam ništa tražio od poreznih obveznika niti mi je netko nešto nudio – napominje Popović.

Uvjeren je da je postupak na zagrebačkom sudu – montiran.

Postupak nije bio pošten jer nijedan naš dokaz, a bilo ih je više od 35, i nijedna izjava od deset svjedoka nije uzeta u obzir. Nepravomoćna je presuda posve izokrenuta i temelji se na lažnim optužbama. Fonogrami su snimljeni protuzakonito, a njihovi zapisi posve izokrenuti i pogrešni. Riječi se vade iz konteksta s po nekoliko mjeseci odgode i time se potpuno pogrešno tumače. Iz svega jasno proizlazi da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje kada pravno relevantne činjenice za ishod postupka pogrešno utvrđuje – poručuje Popović.

U vezi s tvrdnjama Milka Popovića, osobito one da je zapravo žrtva progona policije, nakon donošenja nepravomoćne presude, tražili smo komentar PU varaždinske.

– Obavještavamo vas da se protiv osobe iz upita vodi sudski postupak na nadležnom sudu te stoga nismo u mogućnosti komentirati navode – rečeno nam je u studenom iz PU varaždinske.