Optužnica protiv 25-godišnjaka, pijan izazvao prometnu u kojoj je poginuo biciklist Foto: pixabay/ilustracija

Optužnica protiv 25-godišnjaka, pijan izazvao prometnu u kojoj je poginuo biciklist

vv | 22.12.2022. u 19:30h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 7. prosinca 2022., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona.

Okrivljenog 25-godišnjaka se tereti da je 8. rujna 2022. oko 00:10 sati u Čakovcu, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (najmanje 1,2 promila alkohola u organizmu) brzinom većom od 90 km/h cestom gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 40 km/h, zbog čega je prednjim dijelom automobila udario u prednji dio bicikla kojim je, iz suprotnog smjera, naišao 43-godišnjak svojom lijevom kolničkom trakom. Biciklist je pao na kolnik ispred vozila koje potom prešlo preko njega pri čemu je 43-godišnjak zadobio brojne teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

Okrivljenik se tijekom istrage nalazio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja prometnih delikata. Vijeće Županijskog suda nije prihvatilo prijedlog državnog odvjetnika da se istražni zatvor produlji, već je okrivljeniku odredilo mjere opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom i redovitog javljanja policiji pa je državno odvjetništvo podnijelo žalbu protiv takve odluke suda.