Počela sezona poljoprivrednih radova, oprez zbog traktora i radnih strojeva u prometu Foto: Pexels / ilustracija

Počela sezona poljoprivrednih radova, oprez zbog traktora i radnih strojeva u prometu

Varaždinske vijesti | 1.4.2023. u 18:00h | Objavljeno u Crna kronika

Vrijeme je poljoprivrednih radova te će na prometnicama biti sve više traktora i radnih strojeva.

- Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, apeliramo na vozače traktora da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6.600 eura - ističu iz policije.

Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, vozači ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te trebaju prilagoditi način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora.

- U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ''ubacili'' u niže ili više brzine - poručuju iz policije.

Posebno ističu da na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice.

- Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom - ističu iz policije.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1.990 eura.

Kako bi se prevenirale prometne nesreće u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, policija najavljuje da će u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

- uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik
- isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana
- označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije
- smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

Policija upućuje apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, budući da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća.