Optužnica dvojici direktora iz Međimurske županije zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju

M.P./Varaždinske vijesti | 8.12.2015. u 15:02h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 46-godišnjaka i 44-godišnjaka zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tereti ih se da su tijekom 2013. i 2014. godine, kao direktori optuženih trgovačkih društava, s ciljem da iskoriste postupak predstečajne nagodbe radi smanjenja duga oba društva prema Hrvatskoj dogovorili da trećeoptuženo društvo fiktivno proda četvrtooptuženom društvu svoju imovinu. No, četvrtooptuženo društvo pritom je trećeoptuženom društvu izdalo neistinite račune za fiktivni najam te imovine i razne usluge. Sjedište tvrtki je inače u Međimurskoj županiji.

- Pri opisanom poslu su izdani računi u koje su unijete znatno veće cijene imovine od realnih, pa su time umjetno stvorili velike porezne obveze društava prema državnom proračunu i povećali ukupno dugovanje društava. Na opisani način omogućili su da se pokrene postupak predstečajne nagodbe u kojem su ishodili donošenje rješenja o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe za oba društva, kojom je neosnovano otpisan dio duga prema Republici Hrvatskoj te neosnovano umanjene porezne obveze. Na opisani način oštetili su proračun za više od 2,5 milijuna kuna - priopćilo je ŽDO.

Usto, tereti ih se da su kao odgovorne osobe svojih društava prodali bliskim srodnicima četiri osobna automobila u vlasništvu društava te da si je prvooptuženi prodao jedan osobni automobil. Riječ je o vozilima marke Honda, BMW, Volvo i VW Passat, po cijenama koje su znatno niže od realnih tržišnih cijena za ta vozila čime su oštetili društva za više od 280.000 kuna.