Oprezno na varaždinskim kupalištima - nekoliko korisnih savjeta kupačima na rijekama i jezerima Foto: ilustracija

Oprezno na varaždinskim kupalištima - nekoliko korisnih savjeta kupačima na rijekama i jezerima

Varaždinske vijesti | 5.7.2022. u 08:20h | Objavljeno u Crna kronika

U četvrtak, 30. lipnja i petak, 1. srpnja policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom "Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima, kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi. Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije.

Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno želimo podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete, te dajemo sljedeće savjete:
• djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe
• koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
• neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje
• nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka
• nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol
• u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć
• ne skakati u vodu nepoznate dubine
• izbjegavati plivanje u samoći
• ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini
• ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
- pozovite pomoć na 112 ili 192! 

Kako spriječiti krađe na plaži

Svake godine neki građani tijekom posjeta kupalištima, bilo da su to plaže na jezerima, rijekama, bazenima ili moru, vrlo često sa sobom donose vrijedne stvari i ostavljaju ih bez nadzora. Na takav neodgovoran način ostavljaju priliku lopovu da postanu žrtve kaznenog djela!

Savjetujemo da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora i na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose.

Na plažu ne nosite vrijednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Preporučamo da dokumente i novac ne držite zajedno. Ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd..).

Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila. U vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete! Ukoliko na plažu dolazite biciklom - osigurajte ga sigurnosnom sajlom ili lancem, vežući ga za drvo, ogradu ili sl. Svoje stvari (torbe, novčanike, ključeve, mobitele, foto-aparate, kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora! Ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto.

Ukoliko sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora. Ukoliko ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik.