ilustracija

Oprez, kibernetički kriminalci neprestano vrebaju !

VV/PU Međimurska | 24.4.2020. u 17:42h | Objavljeno u Crna kronika

U razdoblju od 2. do 7. travnja ove godine nepoznati počinitelj je korištenjem „zloćudnog“ (malicioznog) računalnog programa neovlašteno pristupio elektroničkoj razmjeni podataka između ovlaštenih osoba u trgovačkim društvima iz Preloga i Republike Češke. Na taj način doveo je u zabludu ovlaštenu osobu oštećenog trgovačkog društva iz Preloga da uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na krivi račun.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, izvjestila je danas PU Međimurska. Svijet interneta postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima koriste postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti.

Stoga, iz policije savjetuju građanima da dobro provjere elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvaraju privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih im pošiljatelja, da ne odgovaraju na takve poruke, a naročito da ne uplaćuju zatražene novčane iznose, te da na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju svoje osobne podatke, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.

Također,građanima se savjetuje da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju pohrane podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima, te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, neka se odmah jave u najbližu policijsku postaju i prijave događaj policiji.

Označeno u