Od 13 uhićenih, USKOK predložio istražni zatvor protiv četvorice okrivljenika

Napisao/la: vv -

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Policijske uprave međimurske i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana (1976., 1975., 1988., 1982., 1988., 1973., 1982., 1990., 1979., 1983., 1975., 1985. i 1983.) i sedam trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja, navodi USKOK, da je I. okr., od veljače 2017. do 10. ožujka 2020., u Čakovcu i Varaždinu, kao odgovorna osoba više trgovačkih društava, među kojima i XV. i XVI. okr. društva, povezao u zajedničko djelovanje II. do XIII. okr. odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna Republike Hrvatske putem neosnovanog umanjenja obveze poreza na dodanu vrijednost u okviru trgovine rabljenim motornim vozilima.

- U realizaciji plana, za rabljena osobna vozila, koja su iz Njemačke i drugih država članica Europske unije nabavljena od pravnih osoba obveznika PDV-a, prodavatelji su na ime kupaca odnosno četiri trgovačka društva, među kojima su i XIV. i XV. okr. društvo čije su poslovanje stvarno vodili I. i II. okr., ispostavili račune bez iskazanog PDV-a s naznakom „isporuka u EU“, za koja je stjecatelj u Hrvatskoj u obvezi platiti PDV na cjelokupnu vrijednost vozila. Kako bi osigurali nižu cijenu vozila, zbog čega su se kupci odlučili za nabavu vozila njihovim posredstvom, te time ostvarili zaradu na proviziji za svako prodano vozilo, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a na cjelokupnu vrijednost vozila, I. okr. te sukladno dogovoru s njim i II., III., IV., VI., VII. i IX. do XIII. okr. ispostavljali su nevjerodostojne račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže. Tim računima je neistinito prikazano da su trgovačka društva iz Njemačke, Austrije i Slovačke ta vozila prodala XV. do XX. okr. trgovačkim društvima iz Hrvatske. Nevjerodostojne račune su izrađivali I. okr. i sukladno dogovoru s njim II. do XIII. okr., nakon čega su ih, iako svjesni da je riječ o nevjerodostojnim računima, I. do IV. okr te VI., VII., VIII., X., XII. i XIII. okr., kod unosa navedenih vozila u Hrvatsku, prilagali uz porezne prijave za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila podnesene nadležnim carinskim uredima. Prilikom prodaje navedenih vozila kupcima u Hrvatskoj, I. okr. i u dogovoru s njim II., III., IV., VI. te VII. do XIII. okr. ispostavljali su račune XV. do XX. okr. trgovačkih društava na kojima nije obračunat PDV na cjelokupnu vrijednost vozila već je neosnovano iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže, navodi USKOK.

policija_sverc_auta_01.jpg

Prilikom prodaje jednog dijela rabljenih vozila na domaćem tržištu, kako dodaje USKOK, kupcima ispostavljali nevjerodostojne račune trgovačkih društava iz inozemstva.

- Te račune su izrađivali I. okr. i sukladno dogovoru s njim II. do VI. okr. te VII. do XIII. okr., a u računima je neistinito prikazano da su ta trgovačka društva vozila prodala kupcima u Hrvatskoj te je neosnovano iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže. Na opisani su način izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 174 vozila umanjili obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a i tako oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 5.491.654,89 kuna, dok su sebe nepripadno okoristili za najmanje 3.395.948,16 kuna na ime razlike između nabavne i prodajne cijene tih vozila, navodi USKOK koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.