NAŠA POSLA Ispravljajući nepravdu iz ‘46. država od stanara stvorila nove “beskućnike”

| 20.6.2022. u 18:00h | Objavljeno u Crna kronika

Što o svemu kažu odvjetnici Stjepana Bregovića, a kakve smo odgovore vezano za ovaj slučaj dobili od Varaždinske županije (koja je naslijedila poslove i arhivu nekadašnje Državne uprave) i DORH-a možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.

Bračni par Željko i Katarina Kostervajn već gotovo dva desetljeća vode pravnu bitku kako bi zadržali svoj dom, a riječ je o stanu u zgradi koju je Općina Vinica 60-ih godina prošloga stoljeća izgradila na zemljištu pored nekadašnjeg dvorca Rupčić u Vinici. Iako se u tom stanu rodio, živio cijeli svoj život, ulagao u njega te ga otkupio kao nositelj stanarskog prava, Željko Kostervajn sa suprugom pred sudovima nije uspio dokazati pravo vlasništva nad stanom te im sada prijeti i plaćanje višegodišnjeg najma za navedeni stan poduzetniku Stjepanu Bregoviću, poznatom kao vlasniku Caki transa iz Koškovca. On je s pokojnim ocem još 2004. kupio dvorac Rupčić s cjelokupnim zemljištem na kojem je i navedena “općinska” zgrada s tri stana.

Nisu izašli na teren

Kostervajni su u studenom 2002. godine otkupili navedeni stan za oko 49.000 kuna, a ugovor o kupoprodaji ovjerili su Državno odvjetništvo i Porezna uprava. No, tih se godina vodio i postupak povrata nacionalizirane imovine tako da je dvorac sa zemljištem vraćen nasljednicima obitelji Rupčić, a rješenje o povratu postalo je pravomoćno u listopadu 2002. godine tj. mjesec dana prije nego što su Kostervajni potpisali ugovor o kupoprodaji stana.

Od tri stana u zgradi, koju je Općina izgradila pored dvorca, dva su stana prodana temeljem stanarskog prava (jedan od njih su bili Kostervajni) dok je za preostali, neprodani stan Općina Vinica imala pravo otkupa, ali je to zbog postupka povrata kasnije onemogućeno. U Općini Vinica ističu da su tadašnji načelnici tražili identifikaciju na terenu, ali da u upravnom postupku utvrđivanja naknade za oduzetu imovinu nikad nije napravljen terenski očevid.

- Imovina se vlasnicima vraćala u stanju u kojem im je oduzeta, tako da im nije moglo biti vraćeno nešto što im nije bilo ni oduzeto tj. nije se mogla vratiti zgrada s tri stana građena 60-tih godina - pojašnjavaju u Općini Vinica. Nakon donesenog rješenja Općina je od nasljednika obitelji Rupčić tražila povrat ulaganja u dvorac i rješavanje statusa zgrade s tri stana.

Prodali sve Bregovićima

- No oni su u kratkom roku prodali sve vraćene nekretnine obitelji Bregović iz Vinice, bez nuđenja prava prvokupa Općini Vinica te se u tom kupoprodajnom ugovoru Bregovića također na navodi zgrada s tri stana. Nakon toga obitelj Bregović vodi niz postupaka protiv stanara u zgradi. Dvije su stanarke u međuvremenu preminule pa terete i njihovu djecu za najamninu, “nastalu štetu”, za kamate i sl. - navode u Općini koja je mjesec dana nakon što su Bregovići kupili dvorac od Rupčića zatražila obnovu postupka povrata imovine. Ministarstvo pravosuđa je prvotno poništilo sporno rješenje i vratilo predmet na prvostupanjsko tijelo, ali su se odvjetnici Rupčića na to žalili pa je 2011. godine donesena pravomoćna odluka Upravnog suda koja je potvrdila prvobitno rješenje.

I Kostervajni su putem suda pokušali dokazati svoje pravo vlasništva nad stanom, ali sud utvrđuje da sporni stan ulazi u vraćenu imovinu koju su kasnije kupili Bregovići. Temeljem takve odluke Stjepan Bregović od Kostervajna također sudskim postupkom pokušava naplatiti i najamninu za sve prethodne godine boravka u tom stanu.

- Sud nije uvažio naš kupoprodajni ugovor, niti građevinsko vještačenje, a država nas je zajedno s dvorcem vratila Rupčićima koji su nas potom prodali Bregovićima - pojednostavljeno opisuje Katarina Kostervajn cijelu apsurdnu situaciju s kojom žive već 20 godina ali se unatoč svemu nada nekom rješenju kako bi zadržali stan u kojemu žive sve ove godine i u koji su uložili svu svoju ušteđevinu. Čini se da je ispravljajući jednu nepravdu, onu iz 1946. godine, kada je komunistička vlast “preko noći” oduzimala nekretnine imućnima, država 2000-tih u povratu imovine napravila novu nepravdu, ovoga puta oduzimajući dom “malim” ljudima.

Što o svemu kažu odvjetnici Stjepana Bregovića, a kakve smo odgovore vezano za ovaj slučaj dobili od Varaždinske županije (koja je naslijedila poslove i arhivu nekadašnje Državne uprave) i DORH-a možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.