M. Taradiju pet godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva poduzetnice Nikoline Babić Foto: Krešo Đurić

M. Taradiju pet godina i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva poduzetnice Nikoline Babić

M.P./Varaždinske vijesti | 20.4.2016. u 14:11h | Objavljeno u Crna kronika

Marko Taradi, 31-godišnjak iz Čakovca optužen zbog pokušaja ubojstva sestara Sobočanec, danas je nepravomoćnom sudskom presudom osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet godina i dva mjeseca.

Sudsko ga je vijeće, naime, proglasilo krivim što je u svibnju 2008. godine dva puta iz pištolja marke „crvena zastava“, s ciljem da je usmrti, pucao u automobil poznate poduzetnice Nikoline Babić u kojem je bio i njen malodobni sin. Zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju određena mu je zatvorska kazna od četiri godine i osam mjeseci, a zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom osuđen je na deset mjeseci zatvora. No, temeljem zakona izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od pet godina i dva mjeseca.

Međutim, Taradi je oslobođen optužbe da je u rujnu 2013. godine, s ciljem da usmrti Ana Mariju Sobočanec Dujić ili nekog drugog, u živicu u stražnjem dijelu njene kuće, postavio ručnu bombu. Bombu je u studenom 2013. nehotice aktivirao vrtlar prilikom čišćenja živice te je uslijed eksplozije zadobio perforaciju oka i ozljede po tijelu.

Inače, tijekom dokaznog postupka provedeno je grafološko i balističko vještačenje, a utvrđeno je i da DNA profil pronađen na pištolju iz kojeg je pucano odgovara Taradijevom DNA profilu. On je pak tijekom obrane naveo da je njegov DNA na pištolju ostao jer je nekoliko dana nakon događaja pucao na streljani, a naveo je i da Babić i njenu obitelj uopće ne poznaje. Sama Babić tijekom svog svjedočenja izrazila je sumnju da iza svega stoji poduzetnik Miljenko Crnčec budući da je već godinama između njega i njene obitelji postojao animozitet.

Tijekom postupka sud je ustanovio da se Crnečec i Taradi poznaju otkada je Taradiju bilo 15 godina i smatrao ga je drugim ocem. Nakon Taradijeva uhićenja u lipnju 2014. godine, Crnčec je počinio samoubojstvo te ostavio oproštajnu poruku „Ostavio sam smeće da živi, da nemate probleme u životu. Pusa“. Štoviše, pretragom njegove kuće pronađeno je streljivo za pištolj iz kojeg je pucano na Babić, a grafološko je vještačenje pokazalo da je Crnčec najvjerojatnije autor prijetećih pisama koje je dobivala Babić.

- Miljenko Crnčec osoba je koja stoji iza svega, a Taradi je kaznena djela počinio na njegov poticaj – navela je predsjednica sudskog vijeća varaždinskog Županijskog suda prilikom današnjeg izricanja presude.

Prilikom određivanja zatvorske kazne, olakotnim okolnostima ocijenjena je Taradijeva dosadašnja neosuđivanost, njegove godine, dobro vladanje tijekom kaznenog postupka te loše zdravstveno stanje. Otegotna okolnost bila je pak njegova upornost prilikom počinjenja kaznenih djela.

Inače, Taradi se u istražnom zatvoru nalazi od lipnja 2014. godine, a on mu je ponovno produžen.