Krađe mobitela, provale i hakerska posla

Varaždinske vijesti | 13.1.2020. u 16:30h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave varaždinske zabilježeni su slijedeći događaji.

U petak, 10. siječnja oko 12.30 sati, u dvorani jedne osnovne škole u Varaždinu, nepoznati je počinitelj otuđio mobitel u vlasništvu 43-godišnjakinje, kojim se koristi njezino
dijete. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 1500 kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 20-godišnjakinje da je oštećena kaznenim djelom Ometanje rada računalnog sustava. Prema prijavi, u petak, 11. siječnja, nepoznati je počinitelj onemogućio rad računalnog sustava u njezinom vlasništvu. Navedeni se obratio oštećenoj telefonskim putem, lažno se predstavljajući kao djelatnik informatičke tvrtke te je naveo da instalira program za preuzimanje nadzora nad računalom te da mu ustupi ID adresu i lozinku, nakon čega je protivno njezine volje i pristanka, upravljao njenim računalnim sustavom. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad po zaprimljenoj kaznenoj prijavi.

Od 10. do 12. siječnja u Župancu, nepoznati je počinitelj provalio u kuću u vlasništvu 66-godišnjakinje u kojoj je porazbacao stvari. Otuđeni predmeti i visina materijalne štete utvrdit će se naknadno. Protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U vremenu od 11. do 12. siječnja u Graberju u Varaždinu, nepoznati je počinitelj provalio u kuću u vlasništvu 49-godišnjaka iz koje je otuđio novac, razni zlatni nakit, ručne satove, torbice i drugo. Također je otuđio originalni ključ osobnog vozila u kojem je ispreturao stvari, dok će se otuđeni predmeti iz istog utvrditi naknadno. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.