DORH se žali na presudu i traži ponovno suđenje protiv Željka Čengića

vv | 14.4.2024. u 12:28h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. ožujka 2024., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1959.) proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela ubojstva u prekoračenju nužne obrane iz čl. 110. u vezi čl. 21. st. 3. Kaznenog zakona i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 3. u vezi čl. 215. st. 3. i st. 1. KZ-a te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci.

Optuženik je proglašen krivim da je 2. svibnja 2020., u mjestu Vularija, u cilju odbijanja izravno predstojećeg napada na 67-godišnjaka i sebe, od 28-godišnjaka koji je izlazio iz vozila s prepravljenim signalnim pištoljem, ispalio u njega najmanje šest hitaca iz malokalibarskog pištolja, pri čemu je sa četiri hica pogodio 28-godišnjaka u glavu i nanio mu teške ozljede od kojih je preminuo 23. svibnja 2020., a jednim hicem nehotično pogodio 67-godišnjaka u desnu nadlakticu i nanio mu teške ozljede.

Državno odvjetništvo tereti optuženika da je počinio kazneno djelo ubojstva na štetu 28-godišnjaka jer smatra da nije postojao nikakav napad žrtve i da optuženik stoga nije bio u stanju nužne obrane te da je prvostupanjski sud pogrešno i neosnovano izmijenio optužnicu. U žalbi je predloženo da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.