Do studenog 759 prometnih nesreća sa 198 sudionika pod utjecajem alkohola

IK/Varaždinske vijesti | 21.11.2020. u 16:11h | Objavljeno u Crna kronika

Radi sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica policijski službenici PU varaždinska dodatno su, posebno vikendima, angažirani na sprječavanju i sankcioniranju vožnje pod utjecajem alkohola.

- Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od glavnih uzroka nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači. U prvih deset mjeseci ove godine na području PU varaždinske dogodilo se 759 prometnih nesreća u kojima je 198 sudionika bilo pod utjecajem alkohola - ukazuju u PU varaždinskoj.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20,000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

U PU varaždinskoj posebno ukazuju da je za mlade vozače propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

- Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu molimo vozače da ne započinju upravljanje vozilima ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog prijevoza ili angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića - savjetuje policija.

Čovjek, vozilo i cesta tri su uzroka prometnih nezgoda, ukazao je nedavno saborski zastupnik Anđelko Stričak povodom Nacionalnog dan sigurnosti cestovnog prometa.

- Najčešći razlog padanja na tehničkom pregledu je neispravnost uređaja za kočenje, gotovo trećina, a potom uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju – skoro četvrtina, ukazao je Stričak, napominjući da tome pridonosi starost voznog parka za osobne automobile koja je 12,5 godina.

Upozorio je i da domaća istraživanja iz 2017. govore da je 91% vozača koristilo mobitel za vrijeme vožnje te trećina biciklista i polovica pješaka dok prelazi prometnicu, iako se za pet sekundi nepažnje pri brzini od 50 km/h vozilo prijeđe 70 metara.

- Stoga vozač koji telefonira ili piše SMS u vožnji ima devet puta veću vjerojatnost da će izazvati prometnu nesreću, a ista je smanjena pozornost vozača vidljiva i kod vozača koji ima 1 promil alkohola u krvi, naglasio je Stričak.

Označeno u