Čeh, Slovak i Varaždinac utajili porez i zluoporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju

V.V. | 16.5.2018. u 09:12h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad državljaninom Slovačke starosti 39 godina i 45-godišnjakom iz Varaždina.

Kako je utvrđeno oni kao odgovorne osobe dvaju društava sa istim sjedištem u Međimurskoj ulici u Varaždinu, od 1. travnja 2015. godine do 29. veljače 2016. godine nisu poreznim tijelima prijavili porez na dodanu vrijednost koji su neovlašteno iskazivali na izdanim računima za prodaju robe, nisu  prijavili porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara unutar Europske unije, te nisu prijavili obavljene transakcije koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze, čime su društvima koje su zastupali pribavili imovinski korist u iznosu neprijavljenog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od oko 1 390 000 kuna na štetu državnog proračuna.

Također se sumnja da je Češki državljanin starosti 43 godine kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva sa ranije navedenim sjedištem u Varaždinu, zlorabeći svoje ovlasti i uz pomoć 45-godišnjaka iz Varaždina, također u svojstvu odgovorne osobe društva, jednom slovačkom državljaninu starosti 41 godinu, bez temelja na valjanom pravnom poslu, izdao bjanko zadužnicu na iznos od milijun kuna  kojom  društvo koje su zastupali daje suglasnost da se novčana sredstva  isplate 41 godišnjem Slovaku, kojem je na taj način isplaćeno nešto više od 800.000,00 kuna.

- Ukupna materijalna šteta počinjena navedenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od dva milijuna kuna. Protiv osumnjičenih policijski službenici podnijeli su kaznene prijave za kaznena djela Utaje poreza ili carine,  Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i Povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga - izvijestili su iz PU varaždinske.