Blagajnica zdravstvene ustanove zadržavala novac za sebe, imala i "partnerice u zločinu" Foto: Pexels/ilustracija

Blagajnica zdravstvene ustanove zadržavala novac za sebe, imala i "partnerice u zločinu"

Varaždinske vijesti | 27.7.2024. u 16:30h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je sredinom lipnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv tri hrvatske državljanke (1955., 1965. i 1961. godište) zbog počinjenih kaznenih djela pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Okrivljenu 69-godišnjakinju tereti se da od studenog 2014. godine do siječnja 2020. godine u Varaždinu, kao glavna blagajnica jedne zdravstvene ustanove, nije polagala novac u glavnu blagajnu ustanove koji su joj predavali drugi zaposlenici iz ostalih blagajni, već ga je uzimala i zadržavala za sebe, čime se nepripadno okoristila za više od 146.000,00 kuna.

Okrivljenoj 69-godišnjakinji stavlja se na teret da je, u cilju prikrivanja uzimanja novca, prepravljala sadržaj uplatnica i predavala ih okrivljenoj 59-godišnjakinji zaduženoj za kontrolu knjigovodstvenih isprava, koja ih je, znajući kako se radi o krivotvorenim uplatnicama, potpisivala i unosila u poslovne knjige.

Okrivljenu 63-godišnjakinju optužnicom se tereti se da je u veljači 2020. godine, kao voditeljica računovodstva ustanove, povodom prijave nepravilnosti u glavnoj blagajni napisala i predala neistinito očitovanje prema kojem u blagajni ne nedostaje novac.