Bankarice lažnim štednjama oštetile banku za gotovo 2 milijuna eura Foto: Ilustracija

Bankarice lažnim štednjama oštetile banku za gotovo 2 milijuna eura

vv | 11.6.2024. u 14:04h | Objavljeno u Crna kronika

Temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom i 50-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
 
Naime, osumnjičene su u svojstvu djelatnica banke u Čakovcu, u razdoblju od listopada do prosinca 2023. godine, klijentima banke nudile te potom sklapale ugovore o oročenim štednjama uz mjesečnu kamatu od 1 %, s rokom oročenja od šest mjeseci. Spomenute štednje uz kamatu od 1 %, kao proizvodi banke nisu se nalazile u službenoj ponudi.

Ujedno, osumnjičene su prilikom preuzimanja novca predavale klijentima lažne ugovore o štednji, čime su kod njih stvorile lažni dojam o legalnosti takvog bankarskog poslovanja. Nakon sklapanja ugovora takva oročenja nisu evidentirana u službenim evidencijama banke. Osumnjičene su novac s oročenih štednji koristile za razne financijske malverzacije te su time stekle protupravnu imovinsku korist. Opisanim zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju prouzročile znatnu štetu trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od najmanje 1 800 000 eura.
 
Uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu, osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.