2020. NA CESTAMA Koliko je najtežih prometnih prekršaja bilo prošle godine? Foto: VV arhiva / ilustracija

2020. NA CESTAMA Koliko je najtežih prometnih prekršaja bilo prošle godine?

| 4.1.2021. u 17:22h | Objavljeno u Crna kronika

Vožnja pod utjecajem alkohola, prebrza vožnja, nekorištenje pojasa i upotreba mobitela tijekom vožnje prekršaji su koji nerijetko dovode do najtežih stradavanja u prometu, zbog čega su i poznati kao "četiri ubojice u prometu". Među najvažnijim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama 2019. godine stoga je bilo povećanje kazni upravo za ove prekršaje pa su tako, primjerice, kazne za nekorištenje pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje povećane s 500 na tisuću kuna.

"Ponavljači" napravili 133 prekršaja

A koliko je takvih prekršaja bilo lani? Kako smo doznali iz Policijske uprave varaždinske, tijekom prvih jedanaest mjeseci 2020. godine policijski službenici utvrdili su ukupno 20.956 prometnih prekršaja od kojih 1.411 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja alkotestiranja, 7.972 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 2.192 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece te 841 prekršaj nepropisne uporabe mobitela.

- Također, tijekom prvih jedanaest mjeseci 2020. godine utvrđena su 133 prekršaja koje su počinili vozači koji učestalo krše prometne propise, tzv. recidivisti – napomenuli su iz policije.

Pritom su posebno izdvojili vozača u dobi od 30 godina koji je zbog vožnje pod utjecajem alkohola, upravljanja u vrijeme zabrane upravljanja, isteka važenja vozačke dozvole, neposjedovanja vozačke dozvole kod sebe te odbijanja podvrgavanja nadzornom zdravstvenom pregledu uhićen te doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Varaždinu.

Kolike su kazne u takvim slučajevima i koliko je vozačkih dozvola lani poništeno, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...