Županija za 4 miljuna kuna kupuje dvorac Šaulovec?!

Napisao/la: -

Dvorac Šaulovec u Črešnjevu, koji trenutno Financijska agencija (Fina) prodaje u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom, uskoro bi mogao dobiti novog vlasnika. I to ne privatnog! Naime, varaždinski župan Radimir Čačić županijskim će vijećnicima na idućoj sjednici u travnju predložiti da upravo Županija kupi dvorac Šaulovec i postane njegov novi vlasnik.

Taj dvorac, podsjetimo, od kraja prošle godine Fina prodaje u elektroničkoj javnoj dražbi pri čemu se na prvoj dražbi prodavao po cijeni od 8.102.657,85 kuna, što je i njegova utvrđena vrijednost, no s obzirom na to da nije prodan na prvoj dražbi, cijena je prepolovljena. Stoga se trenutno na drugoj tražbi koja traje do sredine travnja prodaje po cijeni od 4.051.328,93 kune.

Iz Županije pojašnjavaju zašto žele postati vlasnik dvorca u kojem je do prije dvije godine, kada je ondje i umro, živio vlasnik propale PPI Varaždinke Ivan Hudoletnjak.

- Dvorac Šaulovec ima svojstvo kulturnoga dobra prema rješenju Ministarstva kulture od 9. travnja 2003. godine te ga je prodavatelj, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, dužan istovremeno ponuditi RH, županiji, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi. Prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa ima Općina u odnosu na Županiju, pa RH - ističu iz Županije.

Napominju da, sukladno Statutu Varaždinske županije, o stjecanju nekretnina čija vrijednost prelazi milijun kuna odlučuje Skupština Varaždinske županije, te će vijećnicima biti upućen prijedlog o kupnji dvorca Šaulovec. Time se ujedno želi otvoriti rasprava o tom kulturnom dobru u Skupštini.

- U slučaju kupnje dvorca Šaulovec, sredstva bi se osigurala kreditom, ako do trenutka uplate ne dođe do povrata duga države u iznosu od 32,5 milijuna kuna - najavljuju iz Županije.

Čačić pak ukazuje da je dvorac Šaulovec izuzetno atraktivan, vrijedan ambijentalno i arhitektonski te građevinski najbolje očuvani objekt te kategorije u Varaždinskoj županiji.

Kakvi su planovi s namjenom dvorca, u slučaju njegove kupnje, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.