Županija vlasnik Doma za starije, u planu dnevni centar u Novom Marofu Foto: VV arhiva

Županija vlasnik Doma za starije, u planu dnevni centar u Novom Marofu

| 20.9.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Na dnevnom redu ovotjedne sjednice Županijske skupštine naći će se i prijedlog odluke o prihvaćanju prava vlasništva nad Domom za starije i nemoćne osobe Varaždin, nad kojim osnivačka prava Varaždinska županija ima od 2001. godine. Vlasništvo nad Domom tako će se s HZMO-a prenijeti na Županiju.

Naime, Vlada RH je prošle godine zadužila Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da u suradnji s HZMO-om uredi zemljišnoknjižno stanje na nekretninama koje koriste javne ustanove, domovi za starije i nemoćne osobe, radi mogućeg prijenosa prava vlasništva na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave kao osnivače domova za starije i nemoćne osobe. Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 68.390.000 kuna.

- Budući da Županija, odnosno sama ustanova Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin, ulaže znatna financijska sredstva u održavanje zgrade Doma (energetska obnova, zamjena staklenog krova, ulaganja u obnovu soba korisnika), kao i za uređenje njezinog okoliša, predloženo je pokretanje postupka radi prijenosa prava vlasništva, bez naknade, radi uređenja imovinsko-pravnih odnosa i pravilnog evidentiranja troškova Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

Vlada RH je 6. svibnja donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za prijenos prava vlasništva s HZMO-a na Varaždinsku županiju.

Zanimalo nas je planira li Županija proširenje kapaciteta za smještaj starijih osoba i u kom obliku.

- Planiraju se novi kapaciteti, no Europska unija ne podržava takav institucionalni smještaj, već izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe, kako bi bili što bolje integrirani u društvo. Nažalost, potencijalni korisnici nisu baš zainteresirani za dnevni boravak, pa tako i sada imamo praznih kapaciteta u Dnevnom boravku u Varaždinu. Stoga bi teret izgradnje nove ustanove snosila sama Županija budući da za takvu vrstu ulaganja EU ne predviđa sufinanciranje bespovratnim sredstvima – rekla nam je pročelnica Božić.

Više o projektu dnevnog centra u Novom Marofu te hoće li biti povećanja cijene smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...