Županija: Sustavno se iznose netočni navodi o JPP Ugovorima Foto: Ilustracija

Županija: Sustavno se iznose netočni navodi o JPP Ugovorima

V.M./Varaždinske vijesti | 30.3.2016. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Usvajanjem Državnog proračuna za 2016. godinu, Varaždinska županija izgubila je 15-ak milijuna kuna za projekte izgrađene prema modelu javno-privatnog partnerstva, s obzirom na to da je ta stavka iz Proračuna izbrisana. 

Nakon niza navoda saborskih zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, u kojima su se negativno osvrnuli na projekte izgrađene prema modelu javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji, priopćenjem je danas reagirala i Varaždinska županija.

Iz Županije ističu kako se iznose neistinite i neprovjerene informacije vezano na model javno-privatnog partnerstva te mole sve sudionike javne rasprave da se suzdrže od daljnjeg iznošenja neistinitih i proizvoljnih ocjena, jer će u protivnom uslijediti tužbe.

Priopćenje Varaždinske županije prenosimo u cijelosti:  

Nastavno na brojne neistinite navode koji se učestalo pojavljuju u medijima, a s ciljem istinitog i objektivnog informiranja javnosti, iznosimo nekoliko činjenica vezanih za Ugovore o javno privatnom partnerstvu između Varaždinske županije i privatnih partnera kojima se utvrđuju prava i obveze javnog i privatnog partnera u ugovornom razdoblju dugom od 20 do 30 godina u prosjeku.

Varaždinska županija sklopila je ukupno osam Ugovora za izgradnju i dogradnju 32 školska objekta, a unatoč tome što u vrijeme sklapanja ugovora nije postojala nacionalna zakonska regulativa, svi ugovori ocijenjeni su od strane Agencije za javno privatno partnerstvo kao ugovori s obilježjem javno-privatnog partnerstva i unijeti su u Registar ugovora o javno-privatnom partnerstvu pri Agenciji te su dostupni na www.ajpp.hr.

Svi su Ugovori u potpunosti u skladu s direktivama EU o javno-privatnom partnerstvu, nadzor njihovog izvršavanja sastavni je dio revizije Županije od strane Državnog ureda za reviziju, a bili su i predmet posebnog proračunskog nadzora Ministarstva financija. Obzirom da ni jedna nadležna institucija nije registrirala bilo kakvu nepravilnost u istima, odsad će svako buduće stavljanje istih u kontekst 'kriminalnih' te daljnje nanošenje štete ugledu Varaždinske županije biti pravno procesuirano s ciljem naknade nematerijalne štete.

Nadalje, netočni su navodi da Ugovori nose oznake tajnosti jer se osnovni podaci o ugovorima ne smatraju povjerljivim podacima te se uostalom i sustavno iznose u vidu izrade izvješća za Županijsku skupštinu, odgovora na medijske upite, vijećnička pitanja i slično. U tom smislu, svatko na zahtjev, u bilo kojem trenutku može zatražiti te dobiti uvid u iste, no bez mogućnosti umnožavanja i raspačavanja. Inače, unatrag deset godina, otkako postoje Ugovori, nitko (izuzev gore navedenih institucija) dosad nije iskoristio tu mogućnost, pa moguće da otud i proizlazi opetovano javno iznošenje netočnih navoda o njihovoj tajnosti. Stoga, pozivamo sve stvarno zainteresirane da to napokon i učine najavom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ujedno, apeliramo na sve sudionike javne rasprave da se suzdrže od daljnjeg iznošenja neistinitih i proizvoljnih ocjena kojima se sustavno diskreditira ugled Županije i aludira na nezakonite radnje županijskih čelnika, jer ćemo se u protivnom biti primorani zaštititi pravnim putem.

S obzirom na sve navedeno, Varaždinska županija uoči sjednice Županijske skupštine organizira "Dane otvorenih vrata Ugovora o JPP-u" kako bi svi zainteresirani mogli dobiti uvid u iste.

- Ugovori o javno privatnom partnerstvu između Varaždinske županije i privatnih partnera kojima se utvrđuju prava i obveze javnog i privatnog partnera u ugovornom razdoblju dugom od 20 do 30 godina bit će dostupni na uvid ispred Skupštinske dvorane Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin u periodu od 9 – 12 sati, sutra, u četvrtak 31. ožujka - pozvali su iz Varaždinske županije.