ŽUPANI U VARAŽDINU "Zbog porasta cijene energenata online nastava nije nemoguća" Foto: Krešimir Đurić

ŽUPANI U VARAŽDINU "Zbog porasta cijene energenata online nastava nije nemoguća"

VV | 24.8.2022. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno

- Ideja online nastave zbog porasta cijene energenata je zanimljiva i nije nemoguća - ustvrdio je župan Brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić u Varaždinu, gdje je danas održana sjednica izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Upravo je porast cijene energenata bila jedna od tema o kojoj su razgovarali župani i njihovi zamjenici koji su stigli u Varaždin.

- Svi smo svjedoci porasta cijene energenata, kako u školstvu, tako i u zdravstvu. Cijene su u odnosu na prošlu godinu porasle i do 80 posto, čak i više. Činjenica jest da smo mi dosad usmjeravali županijske institucije da energetski obnove svoje objekte, a kao primjer mogu navesti Brodsko-posavsku županiju u kojoj smo energetski obnovili 23 školska objekta te bolničke zgrade, što se pokazalo ispravnim jer su uštede energije bile i do 75 posto. Međutim, to je samo nešto što pomaže. Naravno da ćemo imati s nadležnim ministrima sastanak o daljnjim mjerama, a ova ideja o online nastavi je vrlo zanimljiva jer smo vidjeli da je školski sustav tijekom koronakrize napravio veliki iskorak te je online nastava rješenje za mnoge probleme - rekao je župan Marušić, dok je varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo kako smo, što se tiče energenata, osigurani do kraja ove godine.

dsaaa.jpg

- Svjedoci smo porasta cijene energenata od početka ove godine, koje su između 50 do 70 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Mi smo još početkom ove godine, za cijelu godinu osigurali isporuku dovoljne količine energenata, a što nam donosi jesen i zima, što će biti iduće godinu, to samo dragi Bog zna. Nažalost, pred nama su jesen i zima gdje se očekuje daljnji rast cijene energenata i naravno da i mi, župani vodimo brigu o tome, posebno kada govorimo o županijskim institucijama. Zasad ono što mogu reći je da imamo dovoljno svega da osiguramo normalno funkcioniranje ustanova, naravno, ako se ne dogodi nešto neočekivano - rekao je župan Stričak koji je podsjetio i na nedavne krize s kojima se suočila Varaždinska županija.

- U svibnju smo imali tuču koja je nanijela ogromne štete cijelom hrvatskom cvjećarstvu, nedavno smo imali najveću prometnu nesreću u županiji, pri čemu su žurno službe odlično reagirale i spasile brojne živote. Vjerujem da ćemo dobro odgovoriti i na sve nove izazove, a za to je potrebno surađivati i razgovarati sa svim hrvatskim županijama te Vladom Republike Hrvatske - rekao je varaždinski župan kojeg veseli što su župani prihvatili prijedlog da se sjednica izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održi u Varaždinu, i to baš u vrijeme Špancirfesta, festivala dobrih emocija.

- To je upravo ono što želim svima, pozitivne emocije i dobre "vibre", da pređu na sve naše županije - rekao je Stričak.

U sklopu današnje sjednice predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. - 2030. Provedbom aktivnosti iz programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 posto gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek županima je prezentirao i rad centara izvrnosti Varaždinske županije. Na sjednici je bila i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, a dobrodošlicu je županima i njihovim suradnicima zaželio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Osim o porastu cijena, tema današnje sjednice Hrvatske zajednice županija bio je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030., ali i raspolaganje državnim zemljištima.

- Mi smatramo da se tu treba odraditi jedna decentralizacija i da se oko raspolaganja državnim zemljištima treba odlučivati na razini županija, gradova i općina koje su spremne da to odrade. Na taj bismo način ubrzali sam proces aktivacije državnog zemljišta koje bismo stavili u funkciju gospodarstva ili turizma - najavio je Marušić i dodao kako su župani raspravljali i o drugim problemima s kojima su suočene županije, a među njima su i problemi koji su se pojavili pripajanjem ureda državnih uprava županijama.

gdaaa.jpg

- Na sjednici smo se dotakli i limita od 20 posto koji ograničava djelovanje županija, znači radi se o 20 posto izvornog proračuna koji bismo koristili za plaće. Mnoge županije, pogotovo nakon spajanja ureda državnih uprava i županija to prelaze, tako da jednostavno mislimo da bi se morao izmijeniti zakon i da to ograničenje na takav način ne bi trebalo biti. Kada bi se to promijenilo županije bi mogle proširiti svoj djelokrug rada i zaposliti nove ljude za rad u onim resorima koji su nam potrebni - rekao je Marušić.

Na današnjoj sjednici trebali su biti ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i ministar financija Marko Primorac, međutim zbog obaveza u Vladi nisu stigli u Varaždin. No župan Marušić je najavio kako će se već idućeg tjedna održati sastanak s ministrom Primorcem, gdje će ga upoznati sa zaključcima sa današnjeg sastanka.

 

 

 

Galerija slika