Župan Čačić odao počast poginulim antifašističkim borcima: "S ponosom mogu reći da sam antifašist" Foto: Varaždinska županija

Župan Čačić odao počast poginulim antifašističkim borcima: "S ponosom mogu reći da sam antifašist"

VV | 20.6.2020. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić položio je u ime Varaždinske županije vijenac kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju u Varaždinu povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe.
Vijenac su položili i predstavnici Grada Varaždina, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, Policijske uprave varaždinske te član HVIDRA-e Dragutin Špac. Župan Čačić je pozvavši prisutne na minutu šutnje istaknuo kako je u Hrvatskoj u lipnju 1941. osnovana jedna od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi.

- Neupitno je da je antifašistička borba, ljudi koji su sudjelovali u pokretu, podupirali ili bili članovi partizanskih jedinica, temelj ove današnje države. To je jasno rečeno u Ustavu. Kad govorimo o drugom dijelu te borbe, a to je Domovinski rat, svi znamo da su Tuđman, Bobetko, Špegelj, Tus, ključni generali Domovinskog rata, su partizani. Nema spora za svakog tko želi objektivno prosuđivati povijest. To ni na kakav način ne obezvrjeđuje žrtve zločina komunističkog režima. Zločini su se dogodili, bili su eksces, ma kako bili masovni. Ako govorimo o temeljima ove države onda je to antifašizam. To su dvije različite stvari. Izjednačavati totalitarne režime na način "komunizam = ustaštvo" je neprimjereno i potpuno promašeno. Kao što je i neprimjereno izjednačavati komunizam s antifašizmom. Antifašisti su bili svi oni koji su se suprotstavili zločinu u to vrijeme - rekao je Čačić te dodao kako te činjenice ne treba poistovjetiti sa stranačkim bojama.

- Antifašizam je civilizacijski stav i ja s ponosom mogu reći da sam antifašist – zaključio je župan.

Prisutnima se obratio i Marijan Ciglar iz Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Označeno u