Jedini zlatni hrvatski pjenušac s Decantera 2024. dolazi s viničkih brega i cestičkog kraja

vv | 20.6.2024. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno

Vinska priča obitelji Furjan, čiji je Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini zlatom ocijenjeni hrvatski pjenušac na ovogodišnjem Decanteru – počinje   prije dvadesetak godina, kada su se članovi obitelj iz hobija počeli baviti vinarstvom.

https://www.varazdinske-vijesti.hr/aktualno/na-decanteru-2024-vinima-iz-varazdinske-zupanije-cak-43-medalje-83169

vina_furjan5.jpg

-2016. godine, nakon preuzimanja vinograda u svoje ruke, ulažem u inovativnost, modernizaciju proizvodnje i širenje nasada pa se hobi proširio u ozbiljnu proizvodnju i počeli smo s plasmanom vrhunskih vina pod brandom Vina Furjan, veli nam Tomislav Furjan.

U vinogradima, smještenima na trasi koja se proteže od Vinica Brega pa kroz vinsku cestu cestičkog kraja, zasađene su sorte sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, graševina te muškat žuti.

-Odlične ekspozicije, mikrolokacije, podneblje i najsuvremeniji načini uzgoja i njege omogućili su ogroman napredak u postizanju vrhunske kvalitete grožđa za proizvodnju vina, koja se iz godine u godinu potvrđuje medaljama, kao i na tržištu, naglašava Tomislav Furjan.

vina_furjan4.jpg

Novo poglavlje za Vina Furjan započinje 2018. godine pričepljivanjem prvih pjenušaca dobivenih na klasičan način vrenja u boci.

-Rez graševine i chardonnaya rezultirao je nastajanjem pjenušca “Dominus“ latinskog značenja: gospodin, prvi, vladar. Nakon početničkog uspjeha s prvim pjenušcima, 2019. predstavljen je prvi Rose pjenušac dobiven od crnog pinota, a dvije godine kasnije predstavlja se linija TRADITION pjenušaca, koji sadrže kompleksniji ekspedicijski liker, napominje Furjan.

vina_furjan2.jpg

Od prošle godine Vina Furjan polovicu svoje godišnje proizvodnje vina usmjeravaju na proizvodnju pjenušaca.

-U proizvodnju pjenušaca zaljubio sam se od samih začetaka, od onih prvih probnih pjenušaca koje smo zajedno s ocem proizveli za svoj gušt. Ljubav prema pjenušcima je toliko jaka da nam je postala stil života te do kraja 2025. godine mislimo 90% proizvodnje orijentirati na proizvodnju pjenušavih vina, najavljuje Furjan.

vina_furjan3.jpg

Da je orijentacija na pjenušce dobra odluka, govore i priznanja. Tri zlatne medalje za tri pjenušca na izložbi kontinentalne Hrvatske 2024. A onda je došlo i visoko priznanje iz Londona.

-Zlatna medalja s visokih 95 bodova na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu 2024 koje je naš pjenušac Rose Tradition 2021 okrunilo titulom najboljeg i jedinog zlatnog pjenušca u Hrvatskoj, dalo nam je ogroman vjetar u leđa, priznaje Furjan, dodajući da njihov drugi pjenušac Dominus Tradition 2021 osvaja srebrnu medalju s visokih 93 boda.

vina_furjan_dwwa.jpg

Gdje je tajna ovakvom uspjehu, pitamo.

-Proizvodnja pjenušaca nam se bazira na brzoj preradi bez maceracije, lagano prešanje i fermentacija na 12-15C. Dozrijevanje u inox bačvama od 5 mj. Sekundarna fermentacija - klasična metoda vrenja u boci traje 1,5-2 god. Šest mjeseci nakon pričeplivanja pjenušci dolaze u prodaju. Trenutno se u prodaji nalaze 3 pjenušca, u proizvodnji i na odležavanju imamo još tri od kojih i muškatni koji krajem godine dolaze na tržište. Cilj u ovoj i sljedećoj godini je modernizirati opremu u proizvodnji pjenušaca klasičnom metodom, koja bi uveliko podigla preciznost i kvalitetu te olakšala i ubrzala procese proizvodnje, objašnjava Tomislav govoreći o uspjesima Vina Furjan.

vina_furjan1.jpg