Vinska priča obitelji Furjan, čiji je Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini zlatom ocijenjeni hrvatski pjenušac na ovogodišnjem Decanteru – počinje prije dvadesetak godina, kada su se članovi obitelj iz hobija počeli baviti vinarstvom.
-2016. godine, nakon preuzimanja vinograda u svoje ruke, ulažem u inovativnost, modernizaciju proizvodnje i širenje nasada pa se hobi proširio u ozbiljnu proizvodnju i počeli smo s plasmanom vrhunskih vina pod brandom Vina Furjan, veli nam Tomislav Furjan.
U vinogradima, smještenima na trasi koja se proteže od Vinica Brega pa kroz vinsku cestu cestičkog kraja, zasađene su sorte sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, graševina te muškat žuti.
-Odlične ekspozicije, mikrolokacije, podneblje i najsuvremeniji načini uzgoja i njege omogućili su ogroman napredak u postizanju vrhunske kvalitete grožđa za proizvodnju vina, koja se iz godine u godinu potvrđuje medaljama, kao i na tržištu, naglašava Tomislav Furjan.
Novo poglavlje za Vina Furjan započinje 2018. godine pričepljivanjem prvih pjenušaca dobivenih na klasičan način vrenja u boci.
-Rez graševine i chardonnaya rezultirao je nastajanjem pjenušca “Dominus“ latinskog značenja: gospodin, prvi, vladar. Nakon početničkog uspjeha s prvim pjenušcima, 2019. predstavljen je prvi Rose pjenušac dobiven od crnog pinota, a dvije godine kasnije predstavlja se linija TRADITION pjenušaca, koji sadrže kompleksniji ekspedicijski liker, napominje Furjan.
Od prošle godine Vina Furjan polovicu svoje godišnje proizvodnje vina usmjeravaju na proizvodnju pjenušaca.
-U proizvodnju pjenušaca zaljubio sam se od samih začetaka, od onih prvih probnih pjenušaca koje smo zajedno s ocem proizveli za svoj gušt. Ljubav prema pjenušcima je toliko jaka da nam je postala stil života te do kraja 2025. godine mislimo 90% proizvodnje orijentirati na proizvodnju pjenušavih vina, najavljuje Furjan.
Da je orijentacija na pjenušce dobra odluka, govore i priznanja. Tri zlatne medalje za tri pjenušca na izložbi kontinentalne Hrvatske 2024. A onda je došlo i visoko priznanje iz Londona.
-Zlatna medalja s visokih 95 bodova na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu 2024 koje je naš pjenušac Rose Tradition 2021 okrunilo titulom najboljeg i jedinog zlatnog pjenušca u Hrvatskoj, dalo nam je ogroman vjetar u leđa, priznaje Furjan, dodajući da njihov drugi pjenušac Dominus Tradition 2021 osvaja srebrnu medalju s visokih 93 boda.
Gdje je tajna ovakvom uspjehu, pitamo.
-Proizvodnja pjenušaca nam se bazira na brzoj preradi bez maceracije, lagano prešanje i fermentacija na 12-15C. Dozrijevanje u inox bačvama od 5 mj. Sekundarna fermentacija - klasična metoda vrenja u boci traje 1,5-2 god. Šest mjeseci nakon pričeplivanja pjenušci dolaze u prodaju. Trenutno se u prodaji nalaze 3 pjenušca, u proizvodnji i na odležavanju imamo još tri od kojih i muškatni koji krajem godine dolaze na tržište. Cilj u ovoj i sljedećoj godini je modernizirati opremu u proizvodnji pjenušaca klasičnom metodom, koja bi uveliko podigla preciznost i kvalitetu te olakšala i ubrzala procese proizvodnje, objašnjava Tomislav govoreći o uspjesima Vina Furjan.