ŽIVOT U TAMI I TIŠINI Gluhoslijepe osobe - isključene i od isključenih Foto: Krešimir Đurić

ŽIVOT U TAMI I TIŠINI Gluhoslijepe osobe - isključene i od isključenih

| 3.6.2019. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

- Kad gledamo svijet oko sebe, netko ga vidi jasno kao malenu točkicu, netko kao da gledate kroz šnitu ementalera, nekome slika skače gore-dolje, netko ga vidi mutno, a netko ne vidi ništa. Kad govorimo o slušanju, netko ne čuje baš ništa, netko razaznaje zvukove, ali nitko, nitko ne može razumjeti govor iz okoline. I zato je naša komunikacija različita - netko koristi glasan govor na uho, netko pisanje na dlanu ili pak znakovni jezik, a velika većina gluhoslijepih koristi taktilni znakovni jezik. Eto, to nas čini drugačijima - jesmo gluhoslijepi, ali svatko je gluhoslijep na svoj način - riječi su kojima predstavu “Neshvaćeni i zanemareni” započinje njena autorica i redateljica Elizabeta Tarczay, također gluhoslijepa osoba.

Život u tami u tišini, neshvaćenost, zanemarenost, izolaciju i usamljenost dočaravaju glumci - gluhoslijepe osobe iz Zagreba, Osijeka, Splita i Varaždina starije od 54 godine, prikazujući dijelove svog života i poteškoće na koje nailaze. Predstava je to koja s pozornice silazi u publiku kako bi dočarala doživljaj svijeta gluhoslijepih osoba kojima je dodir jedan od najvažnijih, ako ne i jedini način komunikacije.

Predstavu je, uz izvedbe u Splitu, Osijeku i Zagrebu, u varaždinskom kazalištu 29. svibnja organizirao Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i Dramski studio Dodir(i), u sklopu projekta “Kultura bez granica i prepreka za gluhoslijepe osobe sa 54+”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

- Cilj je javnosti pokazati životni ciklus gluhoslijepih osoba, od djetinjstva, školovanja do zapošljavanja i zasnivanja obitelji. Predstava je edukativnog karaktera i interaktivna te publika sama pita glumce o načinu života gluhoslijepih osoba - rekao nam je Željko Bosilj, predsjednik Udruge gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Kroz predstavu se tako doznaje da s gluhoslijepim osobama često nisu znali pričati ni njihovi roditelji, a izostanak komunikacije s okolinom, nedostupnost redovnog školovanja i zaposlenja ili nemogućnost uspostave kvalitetnih veza gotovo su pravilo.

S kakvim se problemima susreću gluhoslijepe osobe i koliko im u svakodnevnom životu znače prevoditelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...