Roditelji varaždinskih vrtićaraca sigurno su čuli za Healthy Meal Standard, pojednostavljeno rečeno, zdravu prehranu koja je proteklih godina postupno uvedena u gradske vrtiće. Manje je poznato da iza ovog standarda stoji zanimljiva ne samo poduzetnička nego i obiteljska priča. Sustav upravljanja kategorijama zdrave prehrane HMS osmislila je nutricionistica Diana Gluhak Spajić kroz istraživački rad u vlastitoj tvrtci Red Fork, a koju je pokrenula sa suprugom Branimirom Spajićem. I dok je Diana projektni menadžer za HMS i ostale projekte, Branimir kao direktor tvrtke brine za marketinške aktivnosti i IT operacije, a njihovu se timu pridružila i Patricija Kreš kao voditeljica operacija za HMS. Dodatna zanimljivost je u tome da su se Spajići prošle godine iz Zagreba preselili u Varaždin, zajedno s tvrtkom Red Fork koja je 2016. godine osnovana u Zagrebu, a danas djeluje u varaždinskom Tehnološkom parku. Kao kruna svega, nedavno su dobili i prinovu u obitelji, pa smo ovaj simpatični i poduzetni par pitali kako su svjetla metropole odlučili zamijeniti za mirniji život u Varaždinu.
Odmah ističu kako je odluka bila turbulenta, ali su sada zadovoljni mogućnostima koje im Varaždin nudi, i za razvoj njihovog posla, ali i za obiteljski život. Također su zadovoljni svim mogućnostima koje im nudi TechPark Varaždin.
- Obično kad ljudi dođu u Varaždin, svi pričaju o zgradama, baroku, kazalištu, parkovima.. a mene su osobno kao dotepenca oduševili ljudi. Iznimno topli, srdačni i marljivi ljudi koji osvajaju u razgovoru, to je ono što mi se osobno jako sviđa i u ljude sam se zaljubila. Naravno, s obzirom da sam cijeli život živjela u Zagrebu, kao i generacije moje obitelji, pa sam prava purgerica (smijeh), nedostaju mi buka, gužva, blještanje grada i taj "mooving". To je jednostavno jače od mene i kad me netko pita, kako ti može falit zagrebačka gužva, ne mogu to objasniti, ali eto, fali - priča nam Diana, a ni Branimirov put nije nimalo manje neobičan, s obzirom da je rodom iz Splita. Prvo se doselio u Zagreb, a sad još sjevernije, no lako se adaptirao na stil života u Varaždinu, u čemu mu je možda pomoglo i iskustvo života i rada u inozemstvu. No, dakakao, "fali mu more"...
Također opisuju i kako su odlučili zajednički krenuti u poduzetničke vode i to baš u području nutricionizma. Na to su ih prvenstveno potaknuli loši trendovi neadekvatne prehrane u školama, vrtićima i ostalim institucijama te pandemija pretilosti među djecom.
- Tada smo shvatili da, krenemo li putanjom državnog aparata, nećemo ništa napraviti, i nije tako samo kod nas. S vlastitom smo tvrtkom puno agilniji od klasičnog sustava, uz širinu znanja i stalno usavršavanje. Osim toga, Dianina je obitelj dugi niz godina bila u privatnom biznisu, pa zna što to znači i, unatoč svim izazovima, i sama se odlučila na taj korak te je u sve i mene povukla - opisuje Branimir. Od početka tvrtka Red Fork bavi se razvojem biotehnologije, uključujući i znanost o hrani. Primarni fokus im je sustav upravljanja kategorijama prehrane Healthy Meal Standard (HMS), koji je dosad primjenjen u 28 ustanova te je njime obuhvaćeno više od 5.000 djece. Uz ovaj sustav, godišnje organiziraju i konferenciju "NutriComm" koja objedinjuje stručnu javnost iz područja marketinga, prehrambene tehnologije, biotehnologije, obrazovanja i informacijskih tehnologija, čije su teme vezane uz nutricionizam. Cilj konferencije je da se o nutricionizmu priča iz kuta drugih struka, a ne samo s gledišta nutricionista, ističu naši sugovornici.