Bivši Kino Dom nalazi se u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

Zgrada bivšeg Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici postat će Centar kreativnih industrija

| 13.11.2017. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Premda vjerojatno više nikada nećemo svjedočiti dugačkim redovima ispred bivšeg Kina Sutjeska, odnosno Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, kao što je to bio slučaj prije dvadeset i više godina, gužva bi se mogla stvoriti kada ondje “nahrupe” - kreativci.

Grad Varaždin, naime, u zgradu koju je u vlasništvo stekao prije sedam godina namjerava smjestiti Centar kreativnih industrija (CKI) i u tu je svrhu sredinom listopada raspisan postupak jednostavne nabave za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju, adaptaciju i prenamjenu zgrade. Štoviše, već je izabrana i tvrtka koja će biti zadužena za izradu projektne dokumentacije, a to je tvrtka DIA iz Nedelišća. Ponuda međimurske tvrtke od 188.000 kuna (bez PDV-a) izabrana je kao ekonomski najpovoljnija u postupku jednostavne nabave procijenjene vrijednosti 195.000 kuna, a na koju je stiglo ukupno osam ponuda.

Pitanje namjene zgrade bivšeg Kina Dom potegnulo se i na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica nezavisnom vijećniku Miju Lešini pojasnila je da je analizom utvrđeno da je zgradu najbolje staviti u funkciju CKI koji razvija Tehnološki park Varaždin. CKI, podsjetimo, trenutno djeluje u prostorima bivše vojne pekare.

- CKI podrazumijeva arhitekturu, glazbu, dizajn, vizualne umjetnosti...To su čiste industrije, horizontalno usmjerene, a što znači da nisu same sebi svrha. Brojke pokazuju kako se 95 posto tih čistih industrija nalazi u centru grada, imaju 45 postovisokoobrazovanih i čine 2,3 posto BDP-a - ukratko je pobrojala Malenica.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u