Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri u 52. festivalskom izdanju bit će Irska

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.11.2021. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Iduće godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri u 52. festivalskom izdanju bit će Irska, a upravo u Irskoj, u Galwayu ovih dana boravi izaslanstvo Varaždinskih baroknih večeri i Grada Varaždina aktivno sudjelujući na summitu u organizaciji Europske federacije festivala.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik, te event manager VBV-a Matko Topić među stotinu su sudionika na summitu iz 20 europskih država koje se mogu pohvaliti priznatim i poznatim festivalima.

Varaždinske barokne večeri već četvrtu su godinu ponijele EFFE lebel, oznaku koja potvrđuje vrhunsku kvalitetu festivala, ali i pohvaljuje njegovu inovativnost u vrijeme pandemije.

- Ostvarili smo čitav niz kontakata u Irskoj, koja će biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri iduće godine, ali i cijela će iduća godina u Varaždinu biti u znaku partnerstva s Irskom, jer planiramo čitav niz programa i događanja, ne samo u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, već i Špancirfesta i drugih događanja u gradu - istaknuo je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Poseban naglasak na summitu u Galwayu stavljen je na pozicioniranje festivalskih gradova i problematiku vezanu uz financiranje i organizaciju, ali i veću turističku prepoznatljivost na europskom tržištu.

- Ono što je posebno zanimljivo na summitu su i promišljanja o izazovima i traženju novih umjetničkih formi u festivalima koji iza sebe imaju čitav niz godina održavanja ili čak desetljeća kada je riječ o Varaždinskim baroknim večerima i stoga smo stekli dragocjena iskustva koja ćemo nastojati primijeniti u idućim festivalskim godinama - naglasio je Raymond Rojnik, koji je zajedno s ravnateljem Bobićem i u vrijeme summita ostvario niz sastanaka upravo vezanih uz organizaciju 52. Varaždinskih baroknih večeri.

Europska federacija festivala djeluje već 69 godina i promiče raznovrsne festivale koji se mogu pohvaliti vrhunskom organizacijom i prepoznatljivosti na području Europe, a među kojima su i Varaždinske barokne večeri.