Željko Žmegač: Voća bez Jurgeca je bolja Voća!

VV | 22.3.2022. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Općina Donja Voća zajedno s okolnim općinama partnerima na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, donijela je odluku o izlasku iz projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“.

Ova odluka i obrazloženja načelnice Sanjek Kočet su dosta uzbudile nekadašnjeg načelnika Krunoslava Jurgeca koji je na to reagirao svojim priopćenjem, a sada dolazi i demanti Željka Žemgača, predsjednika općinskog vijeća Donje Voće koji je bio jedan od prozvanih u priopćenju Jurgeca. Demanti Željka Žmegača prenosimo u cijelosti:

"Umjesto da se bave svojim poslom i grade projekt od 100 milijuna kuna, Žmegač i Kočet ponovo lažu!"

"Kao predsjednik Općinskog Vijeća Općine Donja Voća i osoba koju bivši načelnik Jurgec proziva između ostalih u Varaždinskim vijestima i općenito u svim situacijama u kojima treba krivca za svoj poraz na lokalnim izborima, odlučio sam se obratiti i osobno javnosti – prije svega mještanima Voće, a zatim poznanicima, prijateljima i svima onima s kojima kroz život dolazim do interakcije kako bih demantirao navode objavljene na Vašim stranicama budući da isti sadrže niz neistina.

Prvotno želim uputiti gdina. Jurgeca da je Zakonom o lokalnim izborima utvrđen izborni postupak izbora općinskog načelnika te se na tim izborima na neposredan način, glasovanjem svih punoljetnih stanovnika općine, izabire načelnik općine. Zahvaljujući upravo biračima - mještanima Općine Donja Voća mirno smo, korektno i legitimno u svibnju prošle godine ispred NS – Reformisti osvojili većinu glasova na lokalnim izborima, no naša bitka za Voću tu ne završava – ista tek počinje!

Nadalje, brojke o prihodu za Konzorcij Donja Voća ništa ne znače ako nisu suočene sa troškovima i mogućnostima projektnih partnera što je po prvi puta u projektu napravljeno sada i utvrđeno je da su troškovi previsoki u odnosu na mogućnosti projektnih partnera i da se ne mogu izložiti opasnosti ugrožavanja osnovnog proračuna te je zajedničkom odlukom donesena odluka o izlasku iz projekta.

Sam projekt „širokopojasnog interneta“ imao je sve formalne sastavnice i udovoljavao je uvjetima raspisanog natječaja te je kao takav formalno i prihvaćen i ugovor sklopljen no problem je nastao kada su projektni partneri shvatili da trebaju u cijelosti snositi troškove nesufinanciranog dijela projekta budući da im je gdin. Jurgec napominjao da će se taj iznos namiriti iz drugih izvora, pa tako i putem sufinanciranjem provedbe EU projekata putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i to 50% kompletnog iznosa. Da su tvrdnje gdina. Jurgeca bile netočne potvrdilo je samo Ministarstvo kada je dostavilo mišljenje da Općina Donja Voća ne ostvaruje pravo na predmetno sufinanciranje te su tako pala u vodu obećanja gdina. Jurgeca te je cijeli projekt postao ugrožen.

Što se tiče prijava Uskok-u i sličnim tijelima predlažem da gdin. Jurgec nastavi sa prijavama sa kojima je već započeo, dok nažalost mi ne smijemo komentirati sporne dijelove samog projekta budući da su oni predmetom kaznene prijave Uskok-u te se radi navedenog provode istražne radnje no po završetku postupka dostavit ćemo javnosti sve relevantne podatke.

Nastavno gdin. Jurgec nastavlja sa netočnim informacija da je on pripremio Ugovor budući da je ugovor kao takav sastavljen već prilikom raspisivanja samog natječaja te korisnik na projektu nije u poziciji da sastavlja isti već može biti samo suglasan sa sadržajem ili ne – tako da se ovdje ponovo vidi lažno iskazivanje i pripisivanje zasluga za nešto što nije učinio, ali s druge strane što je sa odgovornosti prema projektnim partnerima koje je doveo u zabludu sa obećanjima da neće morati gotovo ništa platiti za projekt?? Gdje je sad njegova odgovornost? O tome ni riječi.

Što se tiče načina postupanja na projektu i načinu okončanja istog, on je utvrđen sa odvjetnicima koji su konzultirani, da kao pravni stručnjaci sugeriraju kako napraviti sve na zakonit način, a to sugeriram i gdinu. Jurgecu da ubuduće radi pa se neće događati ovakve situacije ili on smatra zna sve, pa čak i sastaviti ugovor od 184 strana i nametnuti ga samom Ministarstvu. Ako je tako, svaka mu čast, no to bi bio prvi takav slučaj pa, sukladno tome, nije realno da se on i dogodio.

Da je projekt ocjenjen kao visokorizičan nisu procijenili djelatnici općine ni projektni partneri već Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a to je potvrdila voditeljica odjela Odjela za pripremu i provedbu projekata u području digitalnog razdoblja i razvoja e-usluga, gđa. Mila Ćorić na online sastanku održanom 21.07.2021. godine uz prisustvo gdina. Pintera i gdina. Kramarića kao predstavnika Ministarstva.

Osiguranje novaca u proračunu za projekt je nažalost mrtvo slovo na papiru budući da je to tek prvi korak da se krene u kreditno zaduženje kod banke, no ono što, nažalost, mještani Općine ne znaju je to da banka nije htjela kreditirati u cijelosti ni kupnju vatrogasnog vozila budući da ne postoji dovoljna kreditna sposobnost za dobivanje kredita u cijelosti, a što bi bilo kad bi dali zahtjev za još većim kreditom? Odgovorite si sami, odgovor je vrlo jasan.

Kao što vidite svaki navod bivšeg načelnika lakoćom sam pobio argumentiranim, pravno utemeljenim činjenicama i istog pozivam, ukoliko želi dobro Općini Donja Voća, da se konstruktivno uključi u rad Općine te ćemo razmotriti svaki prijedlog budući da smo promijenili dosadašnji način rada samodostatnosti u timski rad koji pridaju važnost jednakosti ljudi, rad na međuzavisnoj suradnji i zajedničko donošenje odluka.

Zaključno obavještavam javno gdina. Jurgeca da ne mora on dostavljati sve podatke vezane uz projekt institucijama budući da su isti podaci već dostavljeni pa pustimo da institucije odrade svoj posao i da na kraju vidimo tko će snositi odgovornost za propuste ili eventualne nezakonite radnje u projektu.

Na kraju želim reći da smatram da nema smisla da javno tražim ispriku gdina Jurgeca zbog iznesenih uvreda pa sam radi toga pokrenuo postupke za zaštitu svog osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, časti i ugleda, sukladno članku 35. Ustava Republike Hrvatske pa tako i za svaku uvredu ili klevetu koju je izrekao u svojem moru dopisa koji svakodnevno dolaze na adresu Općine sa svrhom opstruiranja rada.

Stoga smatram da javnost mora biti upoznata sa ovim specifičnim preprekama i bitkom koju gdin. Jurgec vodi i nakon gubitka vlasti, te s atmosferom u kojoj mora raditi načelnica te osobe zaposlene na općini. Naime, gdin. Jurgec šalje Općini brojne Zahtjeve za pristup informacijama u kojima postavlja brojna pitanja, traži obrazloženja te inputira vlastite odgovore na svoja pitanja te na taj način, kontinuiranim zahtjevima, otežava normalno obavljanje redovitog posla Općine, dok se iz samih zahtjeva može vidjeti da cilj istima nije konstruktivno djelovanje već suprotno. Uz navedene Zahtjeve isti šalje i mailove u kojima se obraća zaposlenicama Općine vrijeđajući ih te ih ocjenjuje nesposobnima iako ih je on sam zaposlio i bio dugi niz godina očito zadovoljan sa radom istih. Radi navedenih postupaka pokrenuti su odgovarajući postupci koji će, nadam se, zaustaviti takvo ponašanje i zaštititi sve nas koji se, ničim izazvani, nalazimo „sa druge strane nišana“ gdinu. Jurgecu, samo zato jer smo sada na suprotnim političkim stranama.

Izlaskom na izbore odučili smo raditi za opće dobro i iskrenih namjera kročiti naprijed bez obzira na uteg koji Voću vuče u prošlost. Taj uteg nisu na žalost samo teška financijska situacija, nego i ljudska psiha koja nije stvorena da rezonira činjenicu da dobro općini žele i mogu stvoriti i neki drugi ljudi, ljudi koje ste vi birači izabrali, te da te osobe nisu „vucibatine“ ni „nesposobne“ persone, nego marljivi ljudi.

Voća je predivna i jedinstvena i zaslužuje da uhvati korak s drugim općinama u okruženju. Radit ćemo na tome svakoga dana u godinama koje su pred nama, i to bez obzira koliki uteg iz prošlosti nam visio na svakome koraku – jer što je uteg teži, korak će biti čvršće na zemlji, stabilniji i usmjereniji ka boljoj budućnosti kakvu Voća zaslužuje."